Skip to main content

Tervepä terve. Toimituksen koilliskuusen alta etsitään viikon joulukahjoja tässä seuraavaksi.
***
Joulumusiikilta ei voi työmatkaa radion seurassa ajava välttyä. Eräs taajaan soiva kipale kertoo talven ihmemaasta ja tietysti kliseiden kautta, lumet ja reet ja mitä kaikkea.

Vaan ihmemaan tuntua on ilmassa ilman luntakin; maanantainakin sumu oli jo alkuillasta sen verran sakeaa, että hyvä kun autoillessa keulatähteen asti näki. Metkasti tutut paikat muuttuvat oudoiksi, kun ympärillä on pelkkää harmaata. Tuhansia kertoja ajetulla mutkaisella tienpätkällä oli yllättäen tulla orpo olo; joko tässä on menty sen ja sen kurvan ohi.
Tässä taas muistui mieleen sekin merenkulkijoiden vanha viisaus, että mieluummin joltinenkin myrsky kuin sumu. Vaikka tämä nyt sattui Kiskossa, jossa merenkulkuperinne loppui jo jokin aika sitten.

Sattuu tuota tietysti joskus ilman sumuakin, että ajatuksissaan hairahtuu arkiaskareissa.
Tarkoitan tällaisia ilmiötä kuin tiskikoneesta löytyvä sipulipussi tai hammastahnatuubi pakastimessa. Tämä noin kaverien kertomana, tietysti.
***
Jouluhan on joka tapauksessa vakiintuneiden tapojen ja sanontojen aikaa. Ilmankos eräs tunnetuimmista juhlan lauluista onkin se, jossa lauletaan, että klisee, klisee kulkunen.
***
Silmään otti sellainenkin tutkimustulos, jonka mukaan saunominen ehkäisee muistihäiriöitä.
Eittämättä on näin. Monesti on ollut niin, että mitä pidemmälle saunailta etenee, sen paremmin muistetaan vanhat ajat, etenkin armeijasellaiset.
***
Heip ja hyvää joulua.

aku.poutanen
@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: