Skip to main content

Tervepä terve. Toimituksen koilliskaavan viikkorakennusoikeus käytetään tässä seuraavaksi.
***
Omanlaistaan viihdettä on talonmyynti-ilmoitustenkin lueskelu, samoin sosiaalisessa mediassa kohteista annettujen kommenttien pälyily.

Sisäilmaoireisia ei ole tarkoitus väheksyä, mutta joskus tulee mieleen, että kohta ei ole rakennusta ilman epäilyä. Olipa kaupiteltava talo tasa- pulpetti- tai aumakattoinen, tiili- tai puurakenteinen tai jos sen harjakaton kulma poikkeaa kommentoijan omasta, niin aina jostain tulee vissi epäily juuri sen tönön sisäilmaongelmista ellei kasvustoista. Sotien jälkeen rakennetut on varmuuden vuoksi haukuttava kaikki ja erityinen syntitaakka on taloilla, joihin arkkitehti on yrittänyt saada edes jotain kivaa.

Talotekniikkaa unohtamatta. Koneellinen ilmanvaihto: vetää varmaan kosteutta ja itiöitä jostain (kommentoijan kokemus naapurin tuttavan tuttavalta). Painovoimainen ilmanvaihto: ei toimi ja kosteutta on varmaan rakenteissa (kokemus tuttavan tuttavan naapurilta).

Eipä sillä, joissain 70-luvun taloissa sisäilmaa pilaa se, että aikansa määrätietoisen sisällä tupruttelun viime aromit leijuvat joissain taloissa melkeinpä yhä.

Jos jotain voisi toivoa, niin sitä, että lääkärit toimisivat kuin rakennuksista keskustellaan. Minä lähettäisin kuvani lekurille ja hän ihan sen perusteella kirjoittaisi 47 vuotta palkallista sairaslomaa, koska rakenne on silmämitalla katsoen kelvoton.

Toisaalta tuntuu joskus elävän vilpitön usko siihen, että riittävän vanha tai hirsinen on aina ja tutkimatta hyvää ellei jopa home sweet home, kuten tässä tapauksessa ehkä voi sanoa.
***
Joulun jälkeisiä pyhättömiä aikoja kutsutaan myös härkäviikoiksi. Eipä siinä. Ennen joulua ja pyhinä moni vietti märkäviikkoja.
***
Mikä sitten yhdistää lumitöihin lähtevää kuormurikuskia ja rajatietoyrittäjää.
Molempien aamupöytään kuuluu aurapuuro.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: