Skip to main content

”Salon taloutta ei nämä koulut sulkemalla korjata”

Perniössä ei aiota niellä suunnitelmia sulkea kolme kyläkoulua ja lukio.
Salon sivistystoimenjohtaja Petri Moilanen väläytti viime viikolla valtuustoseminaarissa Turussa Mussaaren, Teijon ja Nurkkilan koulujen sekä Perniön lukion sulkemista osana kaupungin säästökuuria.
Tiistai-illaksi Ylikulmalle kokoon kutsutussa keskustelutilaisuudessa henki oli kriittinen.   Kaupunginvaltuuston jäsen Eeva Koskinen (vihr) oli näreissään siitä, miten asiaa on virkamiesportaassa valmisteltu: esitys tuli päättäjillekin yllätyksenä.

Kiskolainen valtuutettu  Jaana Shelby (kd) ei löytänyt yhtäläisyysmerkkejä kouluverkon karsimisen ja säästöjen välille.  Shelby pitää selvänä, että  kaupungin yhteisöverotuottoon tulossa olevaa 30 miljoonan euron kuilua ei kouluja sulkemalla kurota umpeen. Yhden kyläkoulun kustannusvaikutus on hänen mukaansa 40 -100 000 euroa vuodessa.
– Näillä kouluilla ei ole sen 30 miljoonan kanssa mitään tekemistä.

Eeva Koskinen  piti asioiden käsittelyjärjestystä aivan vääränä.
– Meillä ei ole mitään käsitystä eikä linjausta siitä, mitä alueita kaupungissa kehitetään. Emme me voi tehdä tällaisia yksittäisiä päätöksiä ennen kuin on kokonaisnäkemys.
Pitkään Perniön kunnallispolitiikassa mukana ollut Juhani Uusitalo toivoi, että valtuusto muistaisi taas asemansa korkeimpana päättävänä elimenä ja ottaisi sille kuuluvan vallan käyttöönsä.
– Valtuusto on parhaillaan virkamiesten pelinappula. Teidän pitäisi nyt ottaa ryhtiliike ja löysät pois. Virkamiehen sitä pitää olla korvat punaisena valtuuston edessä,  evästi Uusitalo.
Vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Susanna Holm tiesi, että ensi vuonna ekaluokkalaisia on vähän, sen jälkeisinä vuosina taas 6 ja 7, Mussaarelle hyvä määrä.   

Särkisalokodin sulkeminen tuntuu pahalta

Särkisalossa ei sulateta ajatusta sulkea Särkisalokoti lähivuosina.
Salon sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Kai Saarimaa esitti valtuustoseminaarissa kahden vanhainkodin alasajoa.
Särkisalossa  asiaan ottivat kantaa särkisalon miehet  perinteisen hautakivien oikaisutalkoon ohessa.
– Onko tämä kiitos siitä, että Särkisalo hoiti taloutensa hyvin, kysyi Heikki Liede, tiistaina vatupassivastaava.
Myös vanhusten siirrot ihmetyttävät. Pertti Taitonen epäili koko vanhainkodin joutuvan myyntilistalle.
–Kyllä kunnantalokin menee myyntiin, vaikka se haluttaisiin särkisalolaisten käyttöön, epäiltiin.

–Salo on saaristo-osakunta ja se on Särkisalon ansiota. Erityisominaisuus pitäisi huomioida tällaisissa ratkaisuissa, jatkoi Liede.
Omassa vanhainkodissa aika kuluu paremmin.
–Melkein kaikki ovat tuttavia keskenään ja juttua riittää.
Pentti Palmista ajatus tuntuu pahalta.
– Tuntuu pahalta ajatukselta, että vanhuksia viedään hoitoon muualle.
– He ovat antanet kaikkensa isänmaan ja tämän ympäristön puolesta.
Talkooväki myönsi, ettei ylipaikkojen yläpito ole taloudellisesti järkevää, mutta sitten kun kotona asuminen ei onnistu, hoitopaikka pitäisi olla tutuissa maisemissa ja mahdollisten lähiomaisten helposti saavutettavissa.

Jaa artikkeli: