Skip to main content

Salon talousarviosta pyyhittiin kermat päältä

– Kermaa ei ole kakun päällä eikä kakkuakaan, mutta metwurstia ruisleivällä olisi, luonnehtii Salon kaupunginjohtaja Antti Rantakokko kaupungin ensi vuoden talousarvioesitystä.
Rantakokokon budjettiesitys julkistettiin perjantaiaamuna.  Kaupunginjohtajan mukaan esitys on kuntakenttään verraten kelvollinen, mutta luvut kertovat silti varsin niukasta talouskehityksestä. 
Tilikauden tulos on jäämässä 4,6 miljoonaa alijäämäiseksi.  Budjettia on tehty silti verraten lempeällä kädellä, esimerkiksi lomautuksia ei ole näköpiirissä eikä tasan 18:ssa olevaan kunnallisveroprosenttiin kajota.
Määräaikaisten ja sijaisten palkkaamista kuitenkin rajoitetaan. 

Toiminnassa eniten keskustelua herättänevät muutokset sivistystoimessa sekä sosiaali- ja terveyspuolella.
Esimerkiksi sivistystoimi leikkaa lasten kotihoidon tukea noin kolmanneksella, myös koulujen tuntikehystä tarkistetaan.  Ajatuksena on ollut pystyä tarjoamaan peruspalvelut.
– Esimerkiksi kuntalisä ei ole lakisääteinen, se on sellaista ekstraa josta nyt nipistetään, kuvaa sivistystoimen toimialajohtaja Petri Moilanen.

Sosiaali- ja terveystoimessa painopiste on siirtymisessä laitoshoidosta tehostettuun palveluasumiseen. Ensi vuonna muutetaan jo Särkisalon vanhainkodissa paikkoja tehostetuksi palveluasumiseksi.

Veroruuvin kiristämisen aika on myöhemmin; esimerkiksi 2011-2012 yhteisöveron jako-osuus pienenee dramaattisesti, jolloin kunnallisveron tuotolla voidaan leventää tulopohjaa.

Jaa artikkeli: