Skip to main content

Sala-ampujaa ei ymmärretä

Lounais-Suomen poliisi kertoi eilen selvittävänsä kahden kuolleen merikotkan tapausta.

Rymättylästä löytyi viikonloppuna kaksi kuollutta kotkaa, joiden epäillään kuolleen ampumisen seurauksena.

Ruokaviraston tutkimuksissa kuolinsyy varmistuu. Sosiaalisessa ja muussakin mediassa nähtyjen kuvien perusteella linnuissa on ulkoisia vammoja.

Tapausta poliisin mukaan tutkitaan luonnonsuojelurikoksena, mutta rikosnimike voi muuttua esitutkinann kuluessa. Merikotka on luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettu.

Vastaavia tapauksia on sattunut aiemminkin. Esimerkiksi vuonna 2020 Perniöstä löytyi kahteen otteeseen kuolleita joutsenia. Niin ikään laulujoutsen on Suomessa rauhoitettu laji.

Tapahtumat ovat herättäneet muun muassa sosiaalisessa mediassa voimakasta suuttumusta. Se on täysin ymmärrettävää: kyseessä on teko, jota ei voi perustella millään eikä hyväksyttävää motiivia ampumiselle ole, vaikka poliisi tutkinnassa jonkin syyn tapaisen tekijästä irti saisikin.

Siinä määrin voimakkaita tunteita tapaus herättää, että yksityishenkilö ehti jo tarjota 500 euron palkkiota kuolleiden merikotkien kohtalon selvittäjälle. Se kertoo siitä, että tapaus koskettaa. Tekijä toivottavasti jää kiinni ja vastaavanlaisia tekosia suunnittelevat oivaltavat jo jälkipyykistä, että tekoa ei kannata toteuttaa. Asiallinen ja luvallinen riistaeläinten pyynti on aivan eri asia.

Ihailua sala-ampuja ei saa kuin ehkä pieneltä piiriltä, halveksuntaa ja paheksuntaa sitäkin isommalta.

Jaa artikkeli: