Skip to main content

Sairaanhoitopiiri hakee poikkeuslupaa Salon synnytyksille

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus päätti tänään tiistaina hakea sosiaali- ja terveysministeriöltä poikkeuslupaa Salon aluesairaalan synnytystoiminnalle. Uuden päivystysasetuksen mukaan synnytykset pitäisi lopettaa ensi vuoden kesäkuussa sellaisista sairaaloista, joissa on alle tuhat synnytystä vuodessa. Aiemmin päivystysasetukseen kaavailtiin pienten sairaaloiden synnytyksille siirtymäaikaa vuoden 2017 alkuun saakka. Nopeutuneen aikataulun johdosta sairaanhoitopiiri oli valmistellut uuteen asetukseen perustuvan esityksen synnytysten siirrosta jo ensi kesäkuuhun mennessä.

Salon aluesairaalassa ei saavuteta asetuksen mukaista synnytysmäärää. Esimerkiksi vuonna 2013 siellä synnytettiin 714 kertaa. Päivystysasetuksen mukaan synnytysten säilymiselle voi hakea poikkeuslupaa saavutettavuuden tai potilasturvallisuuden perusteella.

Sairaanhoitopiirin hallitus päätyi keskustelun jälkeen yksimielisesti sille kannalle, että synnytysten jatkamiselle Salossa haetaan poikkeuslupaa saavutettavuuden ja Tyksin U-sairaalaan tarvittavien tilasaneerausten kustannusten vuoksi. Tilojen saneeraamista pidettiin turhana rahanmenona, kun samaan aikaan suunnitellaan rakennettavaksi U-sairaalaa korvaava sairaala, johon synnyttäjille tehdään uudet tilat.

Koska poikkeusluvan saaminen ei ole varmaa, hallitus päätti, että mahdollista synnytystoiminnan ja lastenosaston siirtoa Salosta Turkuun valmistellaan erillisenä projektina. Sen suunnitelma tuodaan hallitukselle erikseen.

Jaa artikkeli: