Skip to main content

Sahajärven polut voidaan kunnostaa EU-rahalla

– On sää mikä hyvänsä, tämä on aina hieno paikka, huokaisi Metsähallituksen erikoissuunnittelija Mikael Nordström viime perjantaina Sahajärven luonnonpuistossa.  Mikael Nordström Sahajärven luonnonpuiston polulla.  Rinteessä nousevat vanhat kiviportaat.

Tihkuisessa syysaamussakin paikka henkii tunnelmaa.

Varovaisena on silti oltava: polku on kaita ja pitkospuut purojen yli niljakkaat.
–    Kyläläisten suosiossa tämä on, mutta ihan näin ei näille poluille voi suuria joukkoja kutsua. 

Asiaan on tulossa muutos. Metsähallitus on hakenut EU-rahoitusta Teijon retkeilyalueen peruskunnostuksia varten.   Jos myönteinen avustuspäätös tulee, rahalla on määrä kunnostaa paitsi luonnonpuiston halki kulkevaa polkua, myös palveluvarusta kuten pitkospuut ja vessat.
–    Tavanomaiseen ylläpitoon on varoja, mutta tämänkaltaiseen isompaan ei , toteaa Nordström.
Retkeilyalueella elellään ihmisiksi, mutta käyttö tekee vääjäämättä tehtävänsä varusteille: alue täyttää 20 vuotta ja vuositasolla palveluja käyttää yli 70 000 ihmistä.  

Teijontien ja Sahajärven välinen alue on alueen helmiä: se on  ollut aikanaan kartanon puisto,  jossa hiekkakäytäviä ja kiviportaita reunustavat vierasperäiset kasvit.

Metsähallituksen luontopalvelujen mahdolliset leikkaukset ovat puhuttaneet syksyn aikana.  Jos leikkaukset toteutuvat pahimmillaan pelätyssä laajuudessa, se voisi tietää jopa luontotalon aukiolojen tuntuvaa supistamista.
Suunnittelija Anne Muuri kertoo, että tunnelma luontotalolla on korkeintaan odottava; päivittäinen elämä jatkuu kuten tähänkin asti.

Hankerahoituksen hakeminen ei liity puheena olleeseen rahoitukseen mitenkään.

Toiveena on, että myös retkeilyalueiden kerrannaisvaikutukset osataan ottaa huomioon kun rahoituksesta päätetään. Yksin Teijon retkeilyalueen on arvioitu hyödyttävän koko aluetta lähes neljällä miljoonalla eurolla.  

Suunnitelma on parhaillaan lausuntokierroksella ja siitä voivat antaa palautetta kaikki alueen käyttäjät.  Aikaa on 7. joulukuuta asti. Mikael Nordströmin kanssa voi käydä juttelemassa luontotalolla tänään kello 14-19.

Koko juttu painetussa lehdessä

Jaa artikkeli: