Skip to main content

Sagalund hakee rakennuskummeja

Sagalundin museo Kemiönsaarella juhli viime viikon torstaina 110-vuotista taivaltaan. Museon lähihistorian suurin muutos tapahtui kuntaliitoksen myötä, kun Sagalundin museosäätiön alaisuuteen annettiin myös Taalintehtaan ruukinmuseo, Björkbodan lukkomuseo ja Kobbölen vesimylly. Yhteensä säätiön vastuulla on yli 50 museorakennusta neljällä eri alueella Kemiön saarella. Nyt Sagalundin museosäätiön uusi johtokunta on ideoinut uusia tapoja ylläpitää museoita. Puheenjohtaja Kristian Lindroosin ajatusta rakennuskummeista lähdettiin toteuttamaan. Eeva Karslon paistaa ohrarieskoja kokeeksi testatakseen leivinuunin kuumuutta.

Sagalundin rahoituspohja koostuu tällä hetkellä kunta- ja valtiorahoituksesta, projektirahoituksesta ja omarahoituksesta.
– Museon perustajan, Nils Oskar Janssonin palkka oli puuro ja peti, loput menivät Sagalundille. Sillä museo toimi pitkään, Lindroos kertoo.
Museon perustamisesta on kuitenkin aikaa jo 110 vuotta ja toiminnan kehittyessä myös menot ovat lisääntyneet. Kemiönsaaren kunnan synnyttyä ja museoiden yhdistyttyä Sagalundin vuosibudjetti lähentelee 500 000 euroa.
– Kaikesta huolimatta aina tarvitaan lisää rahaa, Lindroos sanoo.
Nyt sekä yksityisten että yritysten on mahdollista ryhtyä Sagalundin rakennuskummiksi. Kummiksi alkava voi valita yli 50 rakennuksesta itselleen mieleisen kohteen ja suunnatta lahjoittamansa avustuksen esimerkiksi sen nimenomaisen rakennuksen katon kunnostukseen.
– Juristi voi valita käräjätalon ja puutarhuri voi valita ruusutarhan, Lindroos ehdottelee.

Lue juttu kokonaisuudessaan uusimmasta Perniönseudun Lehdestä.

Jaa artikkeli: