Skip to main content

Saattohoitohuone vaihtui omaan maisemaan ja uuteen alkuun

Kannettava tietokone on ollut Heikki Lieteelle kullanarvoinen laite sairastelun aikana; sairaalassa hän kirjoitti ja piti yllä yhteyksiä eri suuntiin. Nyt “toimisto” on omassa olohuoneessa.

Viime perjantaina iltapäivällä Heikki Liede tuli kotiin. Tutusta ovesta, tutun kynnyksen yli, kuten tuhansia kertoja aiemminkin.

Sinänsä ei ole ihmeellistä, että mies tulee kotiinsa, mutta nyt on.
Heikki Liede asetettiin alkuvuodesta saattohoitoon, eikä hänen pitänyt enää nähdä tuttua  maisemaa.

Liede on Särkisalossa tuttu mies. Listalle mahtuu esimerkiksi kunnallisia luottamustoimia, pitäjäyhdistys Särfin, tiekunta,  monenlaisia tapahtumia. Entisen Akavan asiantuntijan eläkepäivien tekemiset eivät yhteen juttuun mahdu ja nyt tarinaan tulee vielä uusi alku.
–Harva voi sanoa, että on saattohoidon kokemusasiantuntija, mies itse veistelee.

Vuonna 2019 Liede sai diagnoosin aggressiivisesta munuaissyövästä. Kun muu hoito ei ottanut tehotakseen, Lieteelle tarjottiin mahdollisuutta päästä kansainväliseen tutkimusohjelmaan, jossa kokeillaan uudenlaista immunologista hoitoa.
–Ajattelin, että totta kai menen mukaan. Siitä on sitten edes tieteelle apua.

Viime keväänä Lieteellä oli aihetta iloon. Hoito puri ja se näkyi kunnossa.
–Silloin alkoi ihan uusi elämä. Sain tehtyä kasvimaat ja metsätöitä.

Syksyllä kunto heikkeni  ja syöpähoito-osastolla vietetyn jakson jälkeen potilas päätettiin siirtää saattohoitoon.  Osastolla vietettyjen viikkojen  tapahtui jotain: Lieteen vointi alkoi koheta ja lääkäritkin totesivat, että miehen paikka ei ole sillä osastolla. Aiemmin välttämätön kipupumppu on otettu irti ja parhaillaan syöpälääkityksestäkin on väliviikko. Kotiutuspäätös tehtiin ja viime perjantaina avautui tuttu ovi.

Nyt katse on suunnattu eteenpäin ja kuntoutumiseen: pitkän makuulla olon jälkeen pitää kävelykin opetella uudelleen.
Ajatuksena on laajentaa elämänpiiriä jälleen uudestaan pikkuhiljaa ulos talosta, mutta mitään päivämääriä ei ole asetettu. Jalat vievät rantasaunalle kun vievät.

Koko juttu 22.4. painetussa tai digilehdessä. 

Jaa artikkeli: