Skip to main content

Saaristolääkäri hoitaa

Tervepä terve.  Toimituksen lounaissiiven lomaltapaluurahat tienataan tässä nyt seuraavaksi.
***
Joskus saa kuulla kauhujuttuja terveyskeskuksen hitaasta ja tylystä palvelusta, yleensä sitä varmemmin, mitä isommasta kaupungista kertoja tulee.
Vaan entä kun railakas tulehdus iskee nilkkaan periaatteessa toivottomissa oloissa: lomalla saaressa sellaisen kunnan alueella, jossa on ei ole mannerta yhtään ja asukkaita yhteensäkin alle kaupunkilähiön verran?
Hyvin siinä käy.  Kun saunan rappuja ei päässyt enää nousemaan kuin kontaten, oli pakko ottaa aamutuimaan puhelu lähimmälle eli Taalintehtaan terveysasemalle.  
Mökkiläisyys ei ollut ongelma:  hoitajalle järjestyi aika heti parin tunnin päähän.   Ei muuta kuin tuettuna nilkuttaen ja ähkien veneeseen ja  kohti terveysasemaa.  
Perille päästyä hoitaja otti  jalan syyniin, mittasi tulehdusarvot ja tuumasi että lääkäriä tarvitaan, mutta ei hän lähetä ihmistä kipeän jalan kanssa kaupunkiin.  Yläkerran vuodeosastolta tulevalle lääkärille järjestyikin aika heti iltapäivän alkuun.  
Lääkäri tutki, antoi tuomion ja reseptin.  Pilleripurkki oli kourassa ennen kahta ja olo alkoi helpottaa jo  ennen neljää.    Ja tämä kaikki siis ympäristössä, missä lääkäriin tullaan sananmukaisesti tiettömiä taipaleita pitkin.  Systeemia en osaa moittia, vaikka yksilön auttamishalusta on tietysti kiinni myös: hyvin olisi voinut hoitaja  lähettää kipeäjalkaisen ihmisen kotikuntaansa kinttua näyttämään.  
Lasku oli ainoa, missä ei pidetty kiirettä, se löysi tiensä kotiin vasta syyskuun puolella.  Maksettavaa tuli hampurilaisaterian verran.
Että samapa se hinta, onpa tunnistamaton köntti lihaa sitten Hesburgerin pahvissa tai ideal-siteessä.
***
Ympäristörikoksiakin tietysti lomalla  tehtiin.  Hiukkasväki voi heristellä kolmen viikon aikana syntyneelle klapikasalle, vaan vielä oudompi olo tuli kun luin loppuperheen ostaman kasvorasvan tuoteselostetta. Yksi ainesosa ranskalaisvoiteessa oli  vuoristopurosta otettu vesi.   
Että siinä sitä vaan kuskattiin Alppien vettä metallituubissa pitkin Saaristomerta.  
Hiukan absurdia, jotenkin.
***
Toisaalla on toisin. Alkuviikon uutisten mukaan Espoossa aloittaa tässä kuussa ensimmäinen sähköbussi joka aloittaa linjalla Friisilästä Tapiolaan.
Ja tarkemmin sanoen vielä sähkölinjalla.
***
Tolkun homma sekin, että Kakolanmäki Turussa valjastetaan uuteen käyttöön.   Verottaja saa entiseen vankilaan uudet tilat.  
Luontevaa jatkoa tavallaan tämäkin, että siellä on nimenomaan veron kerääjien toimipiste.
Vanhaan hyvään aikaankin kukkulalla oli enempi sitä porukkaa jolla maksamispuoli oli jäänyt heikommalle hoidolle.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: