Skip to main content

Ruuhkaa kylissä

Lämmin viikonloppu ehti kääntyä kostean koleiksi syyslomapäiviksi, mutta se ei tunnu jättäneen lomailijoita kotinurkkiin. Teijon kansallispuistossa on käynyt kohtalainen kuhina viikon ajan: kiehtova taidenäyttely houkuttanee kävijöitä metsään etenkin hämärän ja pimeän aikaan, mutta muutakin takana on oltava. Parkkipaikat ovat olleet välillä täynnä autoja, vaikka maastossa ruuhkaa ei niin huomaisikaan. Alue on siksi iso, että isokin joukko väkeä vielä hajaantuu poluille ja pitkoksille.

Ehkä sisäviihteen pariin ollaan nyt varovaisia lähtemään ja valitaan mieluummin reipas päivä ulkoilmassa kuin ilta teatterissa maski kasvoilla.

Hyvä niin, luonnon ja ulkoilun vaikutus hyvinvointiin on useasti todettu. Metsä on aina auki ja kansallispuistossa riittää koluttavaa toiseksikin viikoksi.

Teijon alueen kylien yrityksille pieni syysruuhka lienee tervetullut. Sitä unohtamatta, että varmasti joukossa on myös niitä kävijöitä, joille vierailu ruukinkylissä on ensimmäinen mutta ei jää viimeiseksi.

Maakunta ottaa

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus otti tällä viikolla askeleen eteenpäin. Edelleen puhutaan maakuntamallista, nyt vain uudella nimellä. Tähänkin asti erikoissairaanhoito on ollut maakunnallista toimintaa, jatkossa sitä on näillä näkymin myös perusterveydenhoito ja esimerkiksi oppilashuolto. Kuntien käsissä on jatkossa palveluista entistä ohuempi viipale.

Sinänsä ajatus siitä, että palvelut ovat yksissä käsissä, voi tuntua selkeältä. Varsinais-Suomessa päätöksenteosta tullee Turku-keskeistä ja odottaa voi, että maaseudun palvelupisteistä on edessä vääntöä.

Jaa artikkeli: