Skip to main content

Romanien musiikki- ja ruokaperintö kirjoiksi

Katariina Lillqvistin elokuvissa käytettyjä nukkeja tulee esille Teijolle.Mitä Lönnrot edellä, sitä laulaja Hilja Grönfors perässä.  Hän on kiertänyt Suomea ja kerännyt romanien perinnelauluja talteen. Aineisto kootaan verkkoon ja kirjaksi: Romanikulttuurin museo julkaisee Grönforsin lyriikkaa teoksessa “Lauluja menneiltä ajoilta”.

 Museovirasto on myöntänyt perinteenkeruuprojektiin rahallisen avustuksen, ja hanke linkittyy osaltaan Teijoon; Museoviraston avustuksen saajana on kulttuuriosuuskunta Camera Cagliostro, jonka kehittelyhankkeisiin Romanikulttuurin museo kuuluu.  Osuuskunnan perustaja Katariina Lillqvist asuu Teijolla ja vastaa myös toisesta osuuskunnan kehityshankkeesta: animaatiohistoriaan keskittyneestä Teijon kulttuurimeijeristä.  
–Osuuskunta on ollut museohautomona, muotoilee Katariina Lillqvist .

Asialla ollaan melkein liian myöhään: 
–Suomi on parhaillaan sellainen sulatusuuni, että on viime hetki museoida vanhoja vähemmistöjä, toteaa museon kuraattorina toimiva Lillqvist.

Museointi ei tarkoita asioiden taltioimista holveihin. Tavoitteena on, että museossa olisi matala kynnys ja että tarjolla olisi paitsi tietoa perinteestä, myös elävää tämän päivän kulttuuria. Grönförsin keräämän aineiston pohjalta myös Suomalaisen Kirjallisuuden Seura aikoo kustantaa teoksen nuotinnoksen. Musiikkiperinteen lisäksi kierrosta pitkin Suomea on tehnyt Hilja Grönforsin sisko Helena, joka on koonnut aineistoa romanien ruokaperinteestä.Myös tämä aineisto kootaan julkaisuksi. 

Osuuskunta on osaltaan taltioinut elokuviin romanikulttuuria ja osuuskunnan muista tekemisistä kootaan näyttely Teijon Masuuniin. 
Lillqvistin Prahan vuosia esittelevä näytttely aukeaa 2.2.

Jaa artikkeli: