Rokotuksista on puhuttu viime päivien aikana valtakunnan tasolla paljon.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi tiistaina suosituksen Pandemrix – sikainfluenssarokotusten keskeyttämisestä siihen asti, kunnes selviää mistä lasten narkolepsiatapausten lisääntyminen johtuu.
Epäilyksenä on, että rokotuksilla ja narkolepsialla on yhteys.
Lääkäreitä asiasta ei auta syyllistää: Yle uutisten mukaan lääkärit saivat vasta elokuussa ohjeet siitä, että heidän on tehtävä ilmoitus epäilemistään rokotteen haittavaikutuksista.
Ennen johtopäätösten tekoa on odotettava joka tapauksessa, että rokotteen ja narkolepsian yhteys on selvitetty. Sikainfluenssaepidemia ei parhaillaan ole päällä, joten rokotustauosta ei liene terveydellisiä seurauksia.
Toivoa sopii, ettei käytävä keskustelu vaikuta muiden rokotteiden maineeseen tai halukkuuteen ottaa niitä.
Rokotusjärjestelmä on yksi suomalaisen yhteiskunnan hyvää huolenpitoa ja sinänsä säilyttämisen arvoinen ilmiö. Suomalaisvauva saa ensimmäiset kerran rokotukset parin kuukauden iässä ja ennen kouluikää suojaa varmistetaan vielä tehostein. Kansallisessa rokotusohjelmassa työtä on tehty pitkään, ensimmäiset siihen kuuluvat rokotteet annettiin vuonna 1941.
Ohjelmassa on määriteltynä ohjeistus aikuistenkin osalle, vaikka oma vastuu asiassa toistaiseksi onkin ratkaiseva.
Totutut, pitkään käytössä olleet rokotukset ovat osoittautuneet turvallisiksi ja vapaaehtoisuudesta huolimatta niihin on totuttu luottamaan ja piikit myös otetaan.
Toivottavasti näin on edelleen, eikä narkolepsiakohu pelota vanhempia jättämään lapsia suojatta.