Skip to main content

Ripaus Italiaa ja aimo annos luontoa

Aila Salmivaara on tehnyt taidetta monella tekniikalla – myös keramiikkaa.

Taiteilija Aila Salmivaaran työhuone on kuin aikamatka hänen historiaansa: seinällä roikkuvat grafiikkateokset kertovat milloin hänen ja hänen miehensä Jarkko Salmivaaran purjehdusmatkoista avomerellä, milloin Egyptistä ja Mika Waltarista. Mukaan mahtuu matkoilla syntynyttä taidetta, eikä tekniikoistakaan ole pulaa. Salmivaara on kokeillut niin akvarelleja, öljyvärejä kuin erilaista grafiikkaa. Viimeiset kahdeksan vuotta hän on työskennellyt keramiikan parissa.
–En edes osaa sanoa, mikä näistä teoksista on rakkain tai tärkein. Mutta ainakin näistä teoksista näkee, että jotain on tullut elämänsä aikana tehtyä, sanoo Salmivaara.

Muotoilija Jaana Kähönen taas avaa ovensa aivan toisenlaiseen maailmaan. Hämyisessä tilassa on esillä tauluja, kankaita, sisustustuotteita ja vaatteita. Aiheet kuviin ja kuoseihin ovat löytyneet läheltä: Teoksissa on nähtävillä niin Matildajärven lumpeita kuin lähialueen metsää.
–Luonto on minulle tärkeä ja ilman sitä en olisi yhtään mitään. Luontokokemukset ovat myös tärkeitä niin kropalle kuin mielelle. Tänäänkin aloitin päiväni aamu-uinnilla, sanoo Kähönen.

Konstrundaniin hän osallistuu ensimmäistä kertaa. Tapahtumassa taiteen, taidekäsityön ja muotoilun ammattilaiset avaavat työhuoneidensa ovet yleisölle. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä kotimaista nykytaidetta, taidekäsityötä ja muotoilua kohtaan.

Konstrundan järjestetään 4.–5. syyskuuta klo 11-17. Yhteensä osallistujia on koko Suomessa 490. Salosta kohteita löytyy Kähösen ja Salmivallin lisäksi Muurlasta ja Kiikalasta.  Kaikki osallistujat löytyvät osoitteesta konstrundan.fi/ateljeet.

Jaa artikkeli: