Salolaiset kulttuuri- ja taidekentän toimijat julkistivat tiistaina manifestin oman tekemisensä puolesta.
Manifestissa on 40 allekirjoitusta ja sen sanoma on selkeä: kulttuurin tekemiseen toivotaan kaupungilta nykyistä parempia edellytyksiä: kunnollisia toimitiloja, ammattimaista kulttuurijohtajaa ja rahallista myötätuntoa.
Manifestissä todetaan esimerkiksi, että salolainen kulttuurielämä on kärsinyt pitkään kunnollisten tilojen puutteesta. Toimijat toteavat, että kulttuurin oma kotipesä mahdollistaisi osaltaan aivan uudenlaisten tapahtumien ja tuotantojen tekemisen.
Rahan puolesta esityksenä on, että kaupungin tulisi investoida kulttuuripalvelujen tuotantoon ja kumppanuuksiin edes prosentti kaupungin kokonaisbudjetista. Aiempaa reilumpi tuki muuttaisi tekemisen luonteen selviytymiskamppailusta toiminnan suunnitteluun ja kehittämiseen. Selvää rahaa tarvitaan myös, jos kaupunkiin päätetään hankkia kulttuurijohtaja.
Kummallista onkin, että yli 50 000 asukkaan kaupungissa tällaista virkaa ei vielä ole.
Kaukana ei ole ajatus siitä, että kulttuuriin satsattu euro voi lopulta tuottaa useamman. Rahaakin tärkeämpää on se, että kulttuurimyönteisyys on kaupungille imagollisesti äärimmäisen tärkeä asia; lisäksi taide ja kulttuuri tuovat hyvinvointia niin sen yleisölle kuin tekijöilleenkin.
Osaamista ja tahtoa on: eri puolilla kaupunkia tehdään paljon hyvää, mutta varsin ohuin resurssein ja vaatimattomissa puitteissa.
Manifestissä ei pyydetä kuuta taivaalta: sen sävy on rakentava ja perusteltu ja toivoa sopii, että se johtaa kehitykseen. Allekirjoittajissa on myös eteläisen Salon toimijoita.
Kulttuuritoimijoiden mielestä kulttuuri kuuluu kaikille iästä, kulttuuritaustasta ja elämäntilanteesta riippumatta ja sen on oltava kaikkien saatavilla. Siinä se yhdessä virkkeessä: ylimääräisestä luksuksesta ei ole kyse.