Skip to main content

Rauhallista toivoen

Kolmesta yöstä jouluun laulavat ovat jo myöhässä: useimmat hiljentyvät viettämään aattoiltaa huomenna.

Eivät kaikki tietenkään. Jouluöinäkin valvovat esimerkiksi terveydenhoidon ja turvallisuuden ammattilaiset siltä varalta, että heitä tarvitaan.
Ja väistämättä tarvitaan: joka joulu sattuu myös puhtaita vahinkoja ja onnettomuuksia, joiden jälkihoidossa voidaan tarvita palokuntaa, sairaanhoitajaa tai hinausautoa.

Lisäksi sattuu paljon sellaista, jota ei olisi tarvinnut sattua. Monesti taustalla on alkoholinkäyttö; surullisimmillaan seurauksena on vakavia tapauksia ja perheväkivaltaa, jopa kohtalokasta sellaista. Ehkä kyse on siitä, että puhumattomat asiat, murheet ja pettymykset purkautuvat yhtenä ryöppynä, ehkä jostain muusta.

Poikkeuksellisen vuoden päälle vietetään poikkeuksellista joulua. Ehkä joissain perheissä pakosta kotona vietetty aika nostaa tunteet pintaan ja kiristää välejä, ehkä joku ajattelee että raskaan vuoden päälle voi nollata raskaamman kautta.
Ikävää tästä tulee silloin, jos aikeesta kärsii oma lähipiiri, perhe ja mahdolliset muut läheiset paikalla olijat. Joulun hyveisiin perinteisesti on listattu maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto; kenelläkään ei ole oikeutta pilata toisten joulua huonolla käytöksellä eli esimerkiksi holtittomalla viinankäytöllä. Joulupöydän juomavalikoima tuo iloa vain oikein käytettynä.

Vielä aikeitaan pyhien suhteen ehtii miettiä; jäisikö kaikesta parempi mieli, jos muutenkin erikoisella tavalla vietettävän joulun viettäisi erikoisesti myös oman käytöksensä suhteen: jättäisi juomat vähemmälle ja yrittäisi suhtautua sallivasti ja pitkämielisesti. Raskas vuosi on ollut käytännössä kaikilla. Kovin raskaaseen oloon löytyy sittenkin pysyvämpi lääke jostain muualta kuin itselääkinnästä. Keskustelu- ja kuunteluavun merkitystä ei voi liikaa korostaa. Erilaiset chat- ja puhelinpalvelut auttavat myös jouluna.

Jaa artikkeli: