Skip to main content

Rakennussarjaruokaa

Tervepä terve. Toimituksen koillishangen viikkolumienkelit tehdään tässä seuraavaksi.
***
Viime viikolla ihmettelin mainosihmisten aivoituksia, mutta on heillä ollut hetkensäkin. Eräskin firma toteaa sloganissaan, että hyvä ruoka, parempi mieli. Se on totta. Ja näin myöhäissyksyllä mökille menevän elämänlaatua kohentaa kummasti, jos ottaa yhtiöstä mallia ja on itse oma puolivalmistetehtaansa.

Marraskuisen mökkiviikonlopun lähtökohdat on lyhyesti kerrattu: saareen mennessä on pimeä ja kylmä. Edellistä vastaan on sähkövalot, mutta kylmyyttä vastaan tarvitaan aikaa ja muutama tulipesä. Torpan lämmittäminen asuinlämpöön sähköllä tietäisi sitä, että energiayhtiö lähettää hyvän asiakkaan kunniakirjan. Siis klapia pesään. Kesken lämmityspuuhien ei kuitenkaan tee mieli alkaa viitseliäämpään ruoanlaittoon.

Huono vaihtoehto ei ole rakennussarjasta koottava kalakeittokaan, jota on menestyksellä sovellettu.
Tämä toki edellyttää, että on aiemmin hankittu kala, keitelty siitä liemi ja pakastettu se ja heitetty vielä elikon filee pakastimeen.
No kuitenkin. Saareen menon aamuna otetaan liemi ja filee pakastimesta ja pilkotaan kolmanteen kanneliseen purkkiin perunat, purjot ja muu tarvittava kasvispuoli. Purkit kassiin ja matkaan. Perille päästyä kipataan hiukan sulanut liemi pataan, kohta kasvikset perään ja viimeksi kalat.
Ja kas: siinä alle puoleen tuntiin valmiina oikeaa ruokaa ilman, että on pitänyt suorastaan kokata.

Kunnon kalakeitto lämmittää pikkuhiljaa asuinkuntoon sulavassa tuvassa sekä vatsaa ja sielua; mikron kautta käytettävä mikroskooppinen einesannos lähinnä kuumentaisi pinnaa ja polttaisi päreet.
Taktiikkalaji, sano.
***
Tämä tietysti siksi, että toissaöiset, valtamerentakaiset vaalit eivät tähän juttuun ehdi. Mutta piti todeta, että muhii sitä soppa Saaristomerenkin rannalla.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: