Skip to main content

Pysytään pihalla

Tervepä terve. Toimituksen lounaissiiven maisemareitti ajellaan tässä nyt.
***
Maakunnan uutisia on ollut, että Paimio aikoo myydä viimeisen kaupungin omistaman merenrantakaistaleen pois.   Tuohtumushan siitä on noussut, merelle pitää ihmisten päästä.

Vaikka eihän tässä tietysti uutta ole,  komeat rantapaikat ovat keskimäärin sellaisia ettei niille ole kaikella kansalla asiaa. Vanhoilla huvila-alueilla puomit ovat ihan sääntö. 

Tietysti turvallisin kateuden kohde olisi tämä kotoinen Sa-int.  Sattumalta tuli näet käytyä hiljakkoin Turussa sekä Pansion laivastoasemalla   että entisellä it-rykmentin alueella.  
Pakko  on myöntää molemmista,  että on armeijalla hienot rantatontit.  On näköaloja, suuret lehtipuut, kallioita ja jokunen muikea rakennuskin.   Sama ahaa-ilmiö on tullut aina Dragsvikissä ja Upinniemessä käydessä.  

Mutta  jos noihin  paikkoihin joku nyt uutena asiana esittäisi, että omikaamme niemet viranomaiskäyttöön ja aidatkaamme ne, niin kyllä lentäisi kiveen iskevästä irveestä kipinää.
***
Rannoilla olemiseen liittyy sekin, mistä Itella tiedotti alkuviikosta.  Se kokeilee tiedotteen mukaan saaristossa ”monikanavaista postinjakelua”.  

Suomeksi kyse on siitä että saariston asukkaille tarjotaan mahdollisuutta lukea postin toimittamat lehdet ja kirjeet sähköisesti.  Firma piffaa lukulaitteet ja tietoliikenneyhteydet.

Kerrankin on  kehuttava.  Tässä ehkä on oivallettu jotain siitä, mistä saaristossa asumisessa on kyse.  Jos arkea aikoo  elää ja töitä tehdä, postin on pakko kulkea ja aamun lehden tulla jotain kautta ihmisten aikaan luettavaksi.  Ei se kaupungista sikäli poikkea, maisemat vaan ovat paremmat, samoin mahdollisuudet ajankäyttämiseksi sen jälkeen, kun työpäivä on pulkassa.

 Tilanne on sama kuin jossain Lapissa; viimeiseen savuun ei lehteä saada joka aamu fyysisesti kulkemaan mutta joku versio kuitenkin.    Lukulaitteista en ainakaan kirjan korvikkeena osaa perustaa enkä osa-aikaisena saarelaisena lehdenkään korvikkeena, mutta ympärivuotisesti asuessa, keskellä pimeintä talvea, miksipä ei.
Tietoliikenneyhteyksien hoitaminen onkin  sitten kunnianhimoinen tavoite, toistaiseksi siellä täällä saarilla on koettu voitoksi yli neljän minuutin kännykkäpuhelu ilman yhtään katkoa.
***
Viikon poliisiuutiset kertoivat sellaistakin, että moottoritien varrella oli joku ajanut liikennemyymälään sisään  päältä ajettavalla ruohonleikkurilla. Sen perässä oli vielä ollu tkärry jossa oli maannut tovereita tiedottomassa tilassa.

Autokouluillehan tämä asettaa uusia paineita. Opetuksessa pitää vastedes tähdentää että drive in- kaistat ovat rakennuksen ulkopuolella.
***
Heip.
aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: