Skip to main content

Punta Oy:sta kasvoi teknologiayritys, joka tähyää kasvua ulkomailta, mutta pysyy Kiskossa

Automaattilinjasto muotoilee osia vaikka läpi yön. Eero Saarinen nosti Postille lähtevän lokerikon sokkelia pois linjalta tiistaina.

Yksi nimi yhdistää muun muassa Ateneumia, Taideyliopistoa, Kiasmaa, Bull Mentulan kuntosalia ja Postin pakettiautomaatteja.
Näissä tiloissa käyttäjiä palvelevat säilytyskaapit ja -lokerikot on valmistanut kiskolainen Punta Oy.

Yritys vietti viime vuonna 40-vuotisjuhlaansa ja viime viikolla sillä oli kerrottavanaan yrityskauppauutisia.
Punta on ostanut helsinkiläisen Core Factory Oy:n, jonka erikoisalaa ovat noutoautomaation älyratkaisut ja kauppojen kylmälaitteiden tekoälyyn perustuva analysointi.

Metallia Kiskossa on taivutettu ja hitsattu kalusteiksi vuosikymmeniä. Tänä päivänä teknologia on iso osa tuotteita ja tähän tuore yrityskauppa tuo aiempaa leveämmät hartiat.
Toimitusjohtaja Pekka Leppälä toteaa, että kokonaisuus on järkevää pitää omissa käsissä ja näin on jatkossakin, vaikka skaala laajenisi: suunnitteilla on muun muassa kylmäkaappien ja -lokeroiden ottaminen osaksi tuotevalikoimaa. Punnalla ei ole kylmälaiteosaamista, joten itse kaapit tekee kotimainen alihankkija, mutta teknologia on saatettava osaksi kaappeja ja se tehdään Kiskossa.
–Olemme kokonaistoimittaja, tiivistää Leppälä.

Arkisista arkisin esimerkki Punnan tuotteista voisi olla pakettiautomaatti, johon tulleesta lähetyksestä tulee viesti paketin saajan puhelimeen. Viestissä on koodi, jolla lokeron saa avattua. Harvemmalle tuttu on esimerkiksi poliisin todistusaineistokaappi, joka toimii sekin koodeilla ja kaluste monitoroi sitä, kuka on hakenut mistäkin lokerosta tavaraa ja kuka palauttanut ja milloin.
Toimitusjohtajan diaesityksessä Punta Oy:n tuotteista vilisee tuttuja nimiä ja logoja kuten Verkkokauppa.comin väreissä komeileva jättimäinen noutolokerikko Helsingissä. Automatisointi ja tekoäly ovat mukana kuvassa, mutta toimitusjohtaja palauttaa vieraansa maanpinnalle:
–Kaiken jälkeenkin perusasia on se, että on kaappi ja erilaisia lukituksia, naurahtaa Pekka Leppälä.

Punta työllistää parhaillaan 75 henkeä ja liikevaihtoa kirjattiin 16,4 miljoonaa euroa vuonna 2021. Tekemisen mittakaavaa kuvastaa se, että vuodessa tehtaalta lähtee kalusteisiin kiinnitettynä noin satatuhatta ovea ja Punnan lokerikoista otetaan vuositasolla noin 15 miljoonaa lähetystä.

Lue koko yritysjuttu 9.3. painetusta ja digilehdestä!

Jaa artikkeli: