Alkuviikon arkea monessa koulussa on värittänyt JHL:n poliittinen lakko.
Se näkyy myös Salossa osassa kouluja: keskuskeittiön ruuissa olevissa kouluissa on syöty kaupungin toimittamia eväitä ja omiakin eväitä. Monella paikkakunnalla yrittäjät ovat hyvän tahdon eleenä tarjoutuneet avustamaan ruokahuollossa.
Aihe on ollut paljon esillä tiedotusvälineissä. Lakkoon on omat perusteensa, mutta seurauksista yksi on voinut yllättää: esiin on tullut myös se, että perheiden joukossa on sellaisia, joissa lapsille ei ole voitu laittaa eväitä reppuun. Syynä on voinut olla vanhempien väliinpitämättömyys tai yksinkertaisesti vähävaraisuus.
Uusi tieto ei ole se, että osalle koululaisista koululounas on päivän ainoa lämmin ateria. Lähtöjään tämänkin tiedon pitäisi toki huolestuttaa: asioiden ei voi sanoa olevan kunnossa, jos kasvuiässä oleva lapsi tai nuori ei saa kotona kunnon ateriaa. Puuttumaan jää paitsi silkkaa ravitsemusta, myös osa turvallista, säännöllistä arkea.
Lakolla vastustetaan irtisanomislakia, mutta siinä siivellä tulee taas kerrattua eräs iso ongelma.
Se, että joissain perheissä ei ole varaa tehdä päiväksi voileipiäkään, kertoo karua kieltä siitä, millaista arkea vähävaraisessa lapsiperheessä voidaan elää.
Selvä viesti
Salossa investoidaan ensi vuoden aikana näillä näkymin 17 miljoonalla eurolla. Ylivoimaisesti isoin lähivuosien hanke on Salon sairaalan peruskorjaus, jota kustantavat sekä kaupunki että sairaanhoitopiiri. Hintaa kertyy kaikkiaan lähes 40 miljoonaa euroa.
Yhdessä tuumin eteenpäin vietävä hanke antaa selvän viestin: sairaala halutaan Salossa pitää ja sitä kehittää. Salolaisille oman kaupungin sairaala on monesti ensisijainen hoitopaikka, jos tarvetta tulee. Uutinen peruskorjauksen tulosta on hyvä uutinen ja kertoo siitä, että tämä lähipalvelu säilyy.