Skip to main content

Privaattipeti

Metallilintu lipuu aamuauringossa Perthin kentälle. Takana on 18 tuntia koneessa kököttämistä ja pitkähkö vaihtoaika Singaporessa. Maahantulomuodollisuudet sujuvat mukavasti. Uskaltaako sitä vielä näin aikaisin suunnata majapaikkaan. No, otetaan ensin kahvit ja pientä purtavaa kentällä. Rauhoitutaan.

Vilkaistuaan osoitetta taksikuski tokaisee että no problem. Ilmastoitu auto lipuu ensin valtaväylää, pienempiä katuja ja lopulta sivukujia pitkin tavallisennäköisen australialaisen omakotitalon eteen. Tekstiviestillä on ilmoitettu emännälle, että tulossa ollaan.

Pakaasit pihamaalla haen ovikelloa. Ei ole. Täytynee soittaa vielä. Samassa iloinen ja touhukas leidi avaa oven ja kehottaa sisään. Heti eteisessä voimakas hyönteismyrkyn haju ärsyttää nenää. Huone on iso, ja siihen kuuluu vaatehuone. Vessaan johtaa toinenkin ovi, se on siis yhteinen jonkun kanssa. Sänky tuntuu mukavalta, on kirjoituspöytä, tuoli, lukuvalot, ilmastointi. Hyönteismyrkyn haju ärsyttää yhä enemmän nenää ja kurkkua. Puhumisesta ei meinaa tulla mitään.

Emäntä esittelee sisätiloja. Niitä käyttävät siis toisetkin. Takapiha on upea. Löytyy sekä verkoin eristettyä että avonaista tilaa. Puissa roikkuu kypsiä sitruunoita, mutta viinirypäleet ovat vielä raakileita. Pihan perällä lepää puhdistusrobotein varustettu suuri uima-allas. Täällähän voisi järjestää vaikka millaiset partyt.

Olemme kansainvälisen Airbnb-palvelun kautta varatussa majapaikassa. Tililtä on mennyt jo varausmaksu. Loppumaksuun on sitouduttu, ja se menee tililtä vähän myöhemmin. Tavanomaisia asumista koskevia sääntöjä ja ohjeita on seinällä. Huoneen ja ulko-oven avaimet lyödään käteen. Avaimenperään on merkitty puhelinnumero ja langattoman verkon tunnus. Olkaa kuin kotonanne!
Nettiin on syntynyt liudoin palveluita, jotka nakertavat perinteistä yritystoimintaa. Asunnonvuokrausta on välitetty netitse jo vuosia, eikä suurempia kupruja ole tullut tietoon. Monissa maissa viranomaiset ovat asettamassa rajoituksia mm. oleskelun pituudelle, Myös toiminnasta kertyvä vähäisempi arvonlisävero närästää.

Maailmaa valloittava kyytipalvelu Uber herättää myös pelkoa. Taksit ovat organisoineet massiivisia mielenosoituksia. Perinteiset taksiyrittäjät väittävät, että seurauksena on onnettomuuksien ja ryöstöjen suma. Viranomaiset istuvat vielä neuvottomina sormi suussa.

Seuraava suuri harppaus lienee erilaiset aikapankit. Pese sinä autoni, niin minä leikkaan hiuksesi. Tule putsaamaan asuntoni vesilukot, niin minä lyhennän ostamiesi hienojen housujen puntit. Työt tehdään vastuullisesti ja kunnolla, mutta veroja ei makseta.
Monenmoiset netissä hallinnoidut uudet palvelut tulevat – sille ei voi mitään!

Neljän viikon oleskelu toisten nurkissa meni mainiosti. Toisin kuin hotelleissa sai samalla tutustua muihin vieraisiin ja jopa viedä isäntäparin illalliselle. Voi melkein kourin kokea luonnon ihmeellisiä ilmiöitä. Oppi paikallisliikenteen koukerot ja alueen muut metkut. Emäntä vielä kyseli tuon tuosta, onko kyydin tarvetta.
Alussa säikäyttänyt hyönteismyrkkykin osoittautui tavanomaiseksi lämpimien olojen toimeksi. Löytyipä uusi mukava tuttavakin, sirosti sirittävä kellertävänruskea kotisirkka (Acheta domesticus).

pajen

Jaa artikkeli: