Skip to main content

Ponkalan unelma vesille 2012

Shalom on vaikuttava kapine.”Siinä on se vaara, että kun tämä tulee valmiiksi niin mitäs sitten”
Kävimme kaksi vuotta sitten katsomassa keksijä Jorma Ponkalan uusinta ja pitkään työn alla ollutta keksintöä, aurinkosähköllä toimivaa Shalom-venettä. Ponkala tiesi jo silloin, että projekti tulee olemaan pitkä, eikä veneen valmistumisajankohtaa voi varmaksi tietää. Nyt valtavaa keksintöjentäyteistä venettä valmistetaan seitsemättä vuotta. Piipahdimme työmaalle katsomaan kuinka projekti etenee.
– Nyt on paha ristiriitatilanne kun tekisi mieli olla ulkona ja retkeillä, mutta pitäisi myös rakentaa tätä, Ponkala naurahtaa.
Tämän hetkisen suunnitelman mukaan vene aiotaan saada ensi kesänä vesille.
– Ei valmiina, mutta siten, että loppuja on helppo rakentaa merellä. Kaikki mikä koskettaa veteen, pitäisi olla valmiina.
Kyseessä ei ole mistään pienestä hytillisestä paatista, vaan Shalomista löytyy pinta-alaa ja asuintilaa isommallekin porukalle. Pelkästään kaksikerroksisen veneen yläkerrasta löytyy asuintilaa noin 55 neliömetriä. Siihen sisältyy kaksi reilun kokoista kahden hengen hyttiä, ohjaamo, wc ja suihku, pääoleskelutila, ohjaamo, keittiö sekä tilat kodinhoitoon, kuten pyykinpesuun ja -kuivatukseen. Lisäksi veneen keulassa on ”Tähtien ystävän” makuupaikka, jossa voi nukkua nimensäkin mukaisesti suoraan tähtitaivaalle avautuvien ikkunoiden alla. Alakerrasta löytyy lisäksi kaksi yhden hengen hyttiä, askarteluhuone, sauna, suihkutilat, varasto ja jätevedenpuhdistamo.
Lue lisää Shalom-vwnnestä tämän viikon Perniönseudun Lehdestä.

Jaa artikkeli: