Skip to main content

Vuosikymmenet sitten  joku nero oli suunnitellut puunpalikoista pienen kuutio, joka oli varsin vaikea saada auki. Tätä sanottiin pirunnyrkiksi.

Nykyään pirunyrkkejä suunnittelevat huippupalkalla huippuinsinöörit. Tuon menneen ajan pirunnyrkin sain kerran auki ja seuraava kerta sujui sitten jo nopeasti.
Nämä nykyajan keksinnöt ovat suunnitellut  sillä tapaa paremmiksi, että ne ovat kerta toisensa jälkeen  yhtä hankalia aukaista. Niitä löytyy monenlaisista koneista.

Hyvä esimerkki on autojen ajovalot. Entisessä autossani pystyin vaihtamaan  polttimon ilman työkaluja muutamassa minuutissa.
Toisin on nyt. Katsoin kellosta kun auto haettiin merkkikorjaamon parkkipaikalta. Puolen tunnin kuluttua kävin ikkunasta kurkistamassa missä auto viipyy.
Se oli nostettu nosturilla katonrajaan. Auton alla seisoi mies jotain touhuten ja toinen kierteli  ympärillä kuin kissa kuumaa puuroa.  58 minuutin kuluttua auto oli takaisin lähtöruudussa.
Työ maksoi 55,65 euroa plus pientarv. lisä 1,67 euroa. Onneksi ei monttöörille tullut työn aikana isompaa tarvetta.

Hallitus päätti esittää katsastuslakia muutettavaksi siten, että korjaamoille voitaisiin myöntää autojen katsastusoikeus. Tavoitteena on muun muassa katsastushintojen kohtuullistaminen.

Sain vuoden voimassa olevan jäsenetutarjouksen, katsastusmaksu 35 euroa. Samaan hintaluokkaa olevia tarjouksia on näkynyt myös lehti-ilmoituksissa.
Tämän luokan hinnoista on vaikea mitään nyhjäistä. Paljon tärkeämpää olisi velvoittaa merkkikorjaamot  suorittamaan polttimoiden vaihdot  korvauksetta silloin, kun niiden apu tällaisessa valohoidossa tarvitaan.

Lauri Helle

Jaa artikkeli: