Skip to main content

Pirteä Peppi, touhukas Tossavainen, hillitön Hopsu

 

Stella Olsbo on Kirakan kesäteteatterin ketterä Herra Tossavainen, Saga Saarinen etevästi Peppi.

Vain tarkkasilmäinen ehtii huomata, että hömelö murtovaras Jymy-Juntunen ottaa Huvikummun eteisestä povitaskuunsa jotain. Pieni saalis on rosmon saatava, vaikka Peppi Pitkätossun kultarahat, joiden perässä rosvot ovat Pepin luo tulleet, jäävätkin oikealle omistajalleen.

Ja sitä ennen on rahoista kinasteltu, kiistelty ja vähän lempeästi nujakoitukin.  Peppi on suustaan sutki ja maailman vahvin tyttö eikä roistoista ole hänelle vastusta. Kolikon saa silti kumpikin rosvo, onhan Peppi hyväsydäminen.

Tarkkana pitää olla koko ajan muutenkin: Kirakan kesäteatterin näyttämöllä tapahtuu jatkuvasti jotain eikä hiljaista hetkeä tule.   Viime keskiviikkona Kirakassa ensi-iltaan tullut Peppi Pitkätossu toimiikin ensi-illasta päätellen lapsiyleisölle hyvin: tapahtumia seurattiin katsomossa lähes hiiskumatta. Kohtaukset ovat lyhyitä ja vauhdikkaita.

Perusjuoni kaiken takana on Astrid Lindgrenin jo 1940-luvulla kirjoittamista kirjoista ja lukuisista myöhemmistä sovituksista tuttu: Peppi muuttaa suureen taloon hevosensa ja apinansa kanssa, ystävystyy naapurin lasten Tommin ja Annikan kanssa, mutta päätyy napit vastakkain monen muun kaupunkilaisen kanssa: sosiaaliviraston täti ei suvaitse Pepin itsenäistä elämää, eivät poliisit liioin.  Peppi tietää merillä oltuaan Lissabonin ja paljon muuta, mutta ei oikein ymmärrä koulun tarkoitusta ja ymmärtää välillä vähän liian myöhään käyttäytyvänsä välillä tavalla, joka ei ole kaikille mieleen.

Kirakan kesäteatteri tekee Lisamaria Markulan ohjauksessa iloista teatteria lapsille ja se on hatunnoston paikka.  Toisen kerran kotsa kohoaa siksi, että teatteria lapsille tekevät ennen muuta lapset ja nuoret.   Peppiä esittävä Saga Saarinen ehti vasta täyttää 13 vuotta, mutta hän tekee osan Peppimäisesti vauhdilla, varmasti ja iloisesti. Katsojan mielessä käy, että Saarinen nähtäneen myöhemmin nuoriso- ja opiskelijateattereissa ja myöhemmin ties missä.

Vähän vanhemmat Eeli Hämäläinen Tommina ja Alisa Kärkkäinen Annikana tekevät osansa varmasti, mutta kovin vähän he näyttämöllä Peppiin verraten ovat.  Varmasti astelee näyttämölle myös Antti-hevonen ja taitavasti kiipeää Antin omistaja Axa Lehmuskoski temppuilemaan hevosensa päälle sirkustyttönä.  Voimamiestä, rosvoa ja kapteeni Pitkätossua esittävän Timo Mäenpään kokemus näkyy ja kuuluu.  Tiina Suokorven esittämä sosiaaliviraston täti on juuri niin ikävä ihminen kuin pitääkin.

Varsinainen näyttämön ilopilleri on Herra Tossavainen, jota esittää mahdottoman ilmeikäs Stella Olsbo.  Pikkuinen apina on hellyttävä näky ja katsoja unohtuu joskus ihan seuraamaan sitä, mitä Tossavainen milloinkin touhuaa.

Peppinsä 1980-luvulla lukenut ja katsonut höristää korviaan lähinnä sille, että laulut menevät eri sanoilla kuin silloin joskus ja jokunen nimikin on toisin.

Se taas on Kirakasta tuttua jo vuosien takaa, että lavastuksen ja rekvisiitan suhteen ollaan säästeliäänkekseliäitä.  Tällä kerralla se palkitaan hyväntahtoisella naurunremakalla: kapteeni Pitkätossun Hopsu-alus herätti näyttämölle purjehtiessaan kovasti hilpeyttä.

Esitykset jatkuvat 14.7. asti.

 

Jaa artikkeli: