Skip to main content

Pikkujalka pilkahtain

Tervepä terve. Toimituksen lounaiskulman markan viikkoaforismit painetaan tässä seuraavaksi.
***
Yleisötapahtumien aikaa on tämäkin.  Turussa pakkautui muutama tuhat ihmistä jokivarteen uutta Kirjastosiltaa koekävelemään.  Etelä-Afrikassa muutama tuhat ihmistä on puolestaan kokoontunut Nelson Mandelaa muistelemaan.   

Asioilla on peräti paljon yhteistä; molemmissa tapauksissa on tultu paikalle sillanrakentajien työtä kunnioittamaan.

***
Mutta nyt kevyemmin kohti keskipäivää. Paljon puhuttu ikärasismi on ihan totta.  Asia jotenkin valkeni, kun kävin läpi koulujen kuusijuhlatilannetta. Nykyäänhän juhlia ei joka koulussa järjestetä.

Toista oli vanhaan hyvään aikaan: kuusijuhlat pidettiin joka herran vuosi, ja joulujuhlalavalle päätymistä ei voinut oppilas joka vuonna välttää vaikka miten yritti.

Mutta tämä ikäkysymys.   Sillä ei saa enää nykyään tippaakaan viisaan miehen mainetta, jos aikoo liikkua julkisella paikalla kylpytakki päällä, viedä rotusääret vilkkuen vaikka vaan roskat tai käydä pistämässä pihalla auton lämmitykseen.  Sanomista tulee, ja vielä enemmän jos tuli sidottua vyö huonosti. Vilkkuvat näet muutakin kuin sääret.  Jos naapuri ehtii soittaa virkavallan paikalle, niin vilkkuvat sinisten suonien lisäksi samanväriset valotkin.

Mutta neljännesvuosisata sitten olivat asenteet toiset.  Joulukuvaelmasta puuttui tietäjiä, ja meitä luonnostaan vaatimattomia oikein maaniteltiin nousemaan se kylpytakki päällä lavalle näytille, seimen ääreen tutisemaan.

Kuvaelman autenttisuudesta en kyllä tiedä sanoa.  Meinaten, että miten mahtoi olla raidallisten froteetakkien  määrä 2000 vuotta sitten Betlehemissä.

***
Ylen uutiset kertoivat viime viikolla, että Itella on kokeillut menestyksekkäästi, miten toimisivat mönkijät postinkantajien kulkupeleinä.
Sinänsähän asiassa ei ole valtavasti uutta. Juuri pikkujouluaikaan on ihan perinne, että kotiin tullaan yhtaikaa aamun sanomalehden kanssa ja nimenomaan mönkimällä.

***
aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: