Skip to main content

Pikahuolto köhään

Tervepä terve.  Toimituksen lounaisvastaanoton viikkodiagnoosi annetaan tässä seuraavaksi.
***
Kilpavarustelusta taitaa olla kyse.  Syksyllä  kehuin, miten hienosti saaristossa pelaa  julkinen terveydenhuolto. Osa-aikaisen saarelaisen jalkapalloksi turvonnut jalka hoidettiin aivan pikatahtiin.

Eteläisessä Salossa näytettiin maanantaina, miten homma toimii mantereella säästöjen  jälkeenkin. Kun yskä oli pitänyt hereillä kymmenennen yön putkeen, piti ottaa  töihin päästyä puhelu Perniön terveysasemalle.

Lähtökohta ei ollut hyvä:  ruuhkainen maanantaiaamu ja sivulauseeseen ujutin vielä tiedon siitä, että hengenhätää ei ole enkä ole edes ollut kirjoilla koko Salossa vuosikausiin.

Mutta sekö haittaisi: aika hoitajalle järjestyi runsaan tunnin päähän.   Hoitaja syynäsi,  mittasi  ja soitti lääkärille, jotta ehtisikö tämä  potilaan kuunnella.   Ehtihän tämä.  
Tuomio tuli ja resepti kädessä sitä oltiin ulkona terveysasemalta kello 12.22 eli alle kolme tuntia puhelusta. Tässä kohdassa vaipuvat epätoivoon kaikki ne, jotka ovat jonottaneet vaikka jossain Peijaksessa nuhansa kanssa kuusikin tuntia.  Ulkopaikkakuntalaiselle lätkäisty reilun kympin maksuosoitus on tässä kohdassa mittatappio.

Ensisyynin tehnyt hoitaja totesi, että kaikkia yritetään parhaan ehtimisen mukaan auttaa, mikä on jo itsessään kunnioitettava periaate.
Tokko muusta on kyse muuallakaan, mutta edelleen tuntuisi että sitä ehtimistä on verraten pienellä asemalla paremmin.   
***
No, yskänlääke tuli liemen muodossa ja ainoat napit, jota yskään kannattaa määrätä, lienevät korvanapit niin koko perheelle kuin naapureillekin.    Sen  vielä kestää, että yöt menevät yskiessä, mutta kun samalla tulee pidettyä hereillä oman asunnon ja naapuriluukkujenkin väki.
Syy on tietysti tämä nykyinen ontelolaattarakentaminen, tai flunssakaudella jopa poskiontelolaattarakentaminen.
Toista oli paikalla valettujen talojen aikaan, jolloin ihan kaikki ei kuulunut läpi rakenteiden.   Tällä oli myös kirjepaperin menekkiin suotuisia vaikutuksia, kun talon asioista parhaiten perillä oleva ikäneito joutui kirjoittamaan kaksi kirjettä.

Toinen oli valituskirje isännöitsijälle, kun seinän läpi kuului puhetta. Toinen meni kuulokojeen valmistajalle, sillä kaikesta seinän läpi kuuluneesta ei ollut saanut selvää.
***
Sitkeä yskähän  on talven muotitauti, mutta ne ovat ihan muut hengityselinsairaudet joissa lähdetään ottamaan nieluviljelyä, missä – kuten muistamme –  kyse on siitä, että kurkusta noukitaan basiliskoja kepinnokkaan.

Tietysti samaisen näytteen voi ottaa myös alaraajasta.  
Vai mitä se tarkoitti, kun joku kasvihuoneyrittäjä kehui  harjoittavansa kurkkuviljelyä toisessa polvessa.
***
Heip.
aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: