Joka suuntaan pyöritelty ja venytelty sote-lainsäädännön uudistus otti askeleen eteenpäin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, kun eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai valmiiksi oman esityksensä.
Lakiluonnoksen pohjana on nyt ns. yksiportainen kuntayhtymämalli. Siinä kunnat kuuluvat yhteen kuntayhtymään, joita tullee 19 kappaletta.
Seuraava jännityksen paikka on, meneekö nyt sorvattu malli läpi perustuslakivaliokunnassa. Jos ei, loppuu nykyisen hallituksen ja eduskunnan osalta aika ilmeisesti kesken.
Kohtalokasta sekään ei ole. Keväällä on tulossa vaalit, ei maailmanloppu. Vaalien jälkeen on mahdollista jatkaa uudistuksen tekoa. Joltain jää saamatta sulka hattuun, mutta sen pitäisi olla huolista pienin.
Myöhään tiistaina valmistunut malli vaikuttaa joka tapauksessa huomattavasti virtaviivaisemmalta kuin aiempi esitys, jossa maa oli jaettu viiteen sote-alueeseen. Nyt eteenpäin jatkavassa mallissa uudet kuntayhtymät hoitavat sote-palvelujen tuottamisen ja järjestämisen.
Jatkoon menevän mallin voi tulkita vievän valtaa maakuntakeskuksiin. Toisaalta, jos kunnat nykyiseen tapaan valitsevat itse edustajansa kuntayhtymän luottamuselimiin, voidaan ajatella että myös reuna-alueiden ja pienten paikkakuntien ääni kuuluu edelleen, kun isoista linjoista tehdään päätöksiä.
Arkisessa toiminnassa pitää voida säilyttää hyviä, paikallisia käytäntöjä – usein jopa rahaa säästäviä- vaikka toiminnan nimellinen pääpaikka maakuntakeskuksessa olisikin.