Skip to main content

Pieni lukio pitää pintansa

Lukioihin päässeiden nimet julkaistiin eilen keskiviikkona. Perniön lukiossa aloittaa elokuussa 34 opiskelijaa. Luku on kuusi enemmän kuin viime syksynä. Kasvava opiskelijamäärä kertoo, että opiskelu tutussa ympäristössä kodin lähellä on edelleenkin houkutteleva vaihtoehto. Nuoret haluavat näyttää, että he haluavat oman lähilukion.

Ajatus  Perniön lukion lakkauttamisesta ei tunnu järkevältä juuri tällä hetkellä. Laskeneet oppilasmäärät viime vuosina ovat johtuneet suurelta osin ikäluokkien pienenemisestä, kuten muissakin kouluissa. Viime vuosina syntyvyys on ollut jälleen nousussa. Kymmenen vuoden päästä oppilaita voi olla taas enemmän. Pystyykö esimerkiksi Salon lukio ottamaan silloin kaikki lukio-opiskelijat Perniöstä ja Särkisalosta vastaan? Kiireessä tehdyt lakkautuspäätökset ovat monissa muissa kunnissa johtaneet tilaongelmiin vain muutaman vuoden viiveellä.

Myös monet Kemiönsaaressa asuvat ovat ottaneet tyytyväisinä vastaan mahdollisuuden käydä lukio kohtuullisen koulumatkan päässä. Valtaväestöltään ruotsinkielisellä kunnalla ei ole omaa suomenkielistä lukiota. Ilman tätä mahdollisuutta Kemiönsaaresta tulevien oppilaiden koulumatka kasvaisi kohtuuttoman pitkäksi.

Liian monta rattijuoppoa

Rattijuoppoja jää kiinni eteläisessä Salossa viikoittain, Perniössäkin.
Rattijuoppoja tavataan yhä useammin keskellä päivää, silloin kun liukkaat lapset ja hitaammat ikäihmiset ovat liikkeellä.
Kaikki rattijuopot eivät jää kiinni.
Loput ovat huonolla tuurilla välttäneet kiinnijäämisen. Hyvää tuuria on ollut kanssakulkijoilla.
Kiinnijäämisen mahdollisuus on onneksi kasvanut. Tiellä liikkujat ilmoittavat entistä herkemmin epäilyistään. Tästä on esimerkki kuluvalta viikolta.
Se on helppoa, jokseenkin joka autossa on ainakin yksi puhelin.
Kynnys soittaa hätäkeskukseen epäilyistään on vihdoin madaltunut ja se on oikein.
Ilmoituksen takia ehkä säästynyt ihmishenki on eri luokan asia, kuin saunan palaminen.
Kyttäämään ei pidä ruveta, mutta poliisi ei ehdi kaikkialle. Kanssakulkijoiden aktiivisuus lisää kiinni jäämisen mahdollisuutta.
Mahdollisuus jäädä kiinni on nähtävästi ainoa hillitsevä tekijä. Puheet promillerajan laskusta ja asennekasvatus eivät hillitse.

 

 

 

Jaa artikkeli: