Skip to main content

Petussa kasvaa yksi Suomen suurimmista luomumaissiviljelmistä

Teijo LEhtola maissipelossa, sato valmistuu juuuri.Petun kartanon mailla eletään kiireistä aikaa. Koko kesä on ollut saaren luomuviljelijöillä, Teijo Lehtolalla ja Johanna Aholla työntäyteinen. Tällä hetkellä tilalla kasvava maissisato on parhaimmillaan.
Lehtola kerää maisseja ripeään tahtiin pellolla ja parinmetrin korkuiset kasvit kahisevat sadetakkia vasten. Tällä kertaa kerättävä maissi lähtee yliopiston luomupiirille Turkuun.  Erilaisten luomu- ja ruokapiirien lisäksi maissia myydään tukkuliikkeisiin. Lisäksi tilan maissia myydään Petun lossirannassa, itsepalvelukioskissa. Heinäkuussa Lehtola ja Aho aloittivat myös torimyynnin Salossa.
Petussa viljeltävä maissi on erikoismakeaa sokerimaissia. Noin puolen hehtaarin maissipellolla viljellään vain yhtä lajiketta.
– Lajikkeita ei saa sekoittaa pellolla. Muuten pölytysvaiheessa ne sekoittuvat ja niistä tulee pahanmakuisia, Lehtola selventää.
Lehtolan pellolla kasvava lajike on Lantmark. Se on herkullista syötävää ihan sellaisenaankin, mutta Lehtola suosittelee sitä erityisesti grillattuna. Yhdestä kasvista tulee keskimäärin yksi hyvä maissi satokauden aikana.
Petun maissiviljelmä on yksi Suomen suurimmista luomumaissiviljelmistä.
– Olemme luomumaissimarkkinoilla ihan isoja.
Eri aikaan tehdyt istutukset takaavat sen, että satoa riittää korjattavaksi pidempään, jopa syyskuun loppuun asti.

Pellolta maissit viedään pakattavaksi. Tähkästä leikataan kanta ja pää pois, mutta ”kuori” jätetään paikalleen. Vielä satokauden alussa maissit maistuvat pellolle löytäneelle Hilla-koirallekin. Hilla hakee innoissaan tähkän isännältä, mutta satokauden aikana se ehtii kuulemma jo kyllästyä.

annamari.merta@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: