Skip to main content

Petteri Laine opiskelee ympäristöalaa ympäri Eurooppaa

Perniöstä kotoisin oleva Petteri Laine piipahti jouluna entisellä kotipaikkakunnallaan.  Petteri Laine sai kokea valkoisen joulun Suomessa .
Ympäristöalaa opiskeleva Petteri vietti syksyn Tanskassa, tammikuussa opinnot jatkuvat Saksassa ja kesällä on vuorossa Englanti.
Monen oppilaitoksen yhteistyössä järjestämässä koulutusohjelmassa vettä käsittelevä osuus käydään Tanskan Aalborgissa, maaosuus Saksan Emdenissä ja ilmaosuus Iso-Britannian Leicesterissa.
–Ohjelma on ollut käynnissä noin kymmenen vuotta. Opiskelijoita on ympäri maailmaa.
Suomesta on vain kaksi opiskelijaa, Petteri ja hänen tyttöystävänsä. Pari tutustui jo Kokkolassa, missä molemmat suorittivat kemiantekniikan insinöörin tutkinnon ammattikorkeakoulussa.
Kööpenhaminassa käytiin pari viikkoa sitten maailman ilmastokokous.
– Siihen ei puututtu opinnoissa, vaikka Tanskassa oltiinkin. Tietysti hieman seurasin lehtien kirjoittelua asiasta.
Ihmisen osuudesta ilmaston muutokseen Laine ei ole täysin vakuuttunut.
– Ei ole ihan itsestään selvää, että ilmaston lämpeneminen johtuu vain ihmisen toiminnasta. Tämä voi olla luonnollistakin kiertokulkua, koska ilmaston muutoksia on nähty menneisyydessä useastikin.

Eri maissa suoritettavissa opintojen moduuleissa on teorian lisäksi paljon käytännön harjoituksia.
– Tanskassa tutkimme, olivatko aikaisemmin rehevöityneelle järvelle tehdyt kunnostustoimenpiteet onnistuneet. Ennakkotietona olen kuullut, että Saksassa tutkitaan ainakin tehtaan saastuttamaa maaperää. Mitä maasta löytyville raskasmetalleille voisi tehdä?

Lue lisää Perniönseudun Lehdestä

Jaa artikkeli: