Skip to main content

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkoi eilen.
Äänestysvilkkautta voidaan tietysti toistaiseksi vain arvuutella, mutta suotavaa olisi, että uurnille löydettäisiin.  Vaalit ovat edelleen vaikuttamisen paikka, vaikka vastaväitteitäkin joskus esitetään.

Ennusmerkit ovat kahtalaiset.  Osa puheenaiheista vaalien alla on isoja ja abstrakteja, eikä ole ihme, jos ne hämmentävät osaa äänestäjistä: kaiken puheen alta voi olla vaikea hahmottaa sitä, mitä mieltä muuten omaksi koettu ehdokas jostain asiasta on.  Pahimmillaan käy niin, että kansalainen jättää tämän takia äänestämättä.

Toisaalta tapetilla on paljon jokaista läheltä liippaavaa asiaa kuten työllisyys tai esimerkiksi se, elvytetäänkö jotain rakentamalla vai olisiko ehdokkaan mielestä parempi leikata jostain.

 Äänestämisen perusteita on näin ainakin kolme; ehdokkaansa voi valita tietyn asian perusteella, äänestää henkilöä tai puoluetta – olkoonkin, että suhteellisessa vaalitavassa ehdokkaalle annettu ääni sataa myös puolueen laariin.
Käytännössä lienee usein niin, että äänen saa se ehdokas, joka on kohtalainen kompromissi kaikkea toivottua.  Sadan prosentin vastaavuutta omiin odotuksiin ei taida olla kuin itseään äänestävillä ehdokkailla.

Mutta millä houkutella uurnille ne, jotka eivät aiokaan äänestää?  Perusteena esimerkiksi se, että asiat ovat omasta vinkkelistä katsoen hyvin, on kehno.  Vähintään voisi luulla, että tällöin kiinnostaa äänestää nykytilan jatkumisen puolesta. Kaikesta huolimatta pitäisi muistaa, että eduskunta pyörittelee aina kaikkia suomalaisia koskevista asioista. Jos ei nyt, niin ehkä kahden vuoden kuluttua.

Nykymenoon tyytymättömien voisi olettaa rientävän kilvan äänestämään; vaalit ovat paitsi vaikuttamisen, siinä sivussa myös muutoksen sauma.

Entä, jos suurin kynnys onkin omissa äänestystottumuksissa.  Onko isoin asia ikänsä puoluetta x äänestäneelle kansalaiselle antaakin ääni aivan toisen puolueen ehdokkaalle, vaikka sieltä miten löytyisi mieleistä näkemystä.   Huolestuttavaa on, jos tärkeämpää on tunnustaa tiettyä väriä kuin äänestää omat arvot jakavaa ehdokasta.

Jaa artikkeli: