Skip to main content

Perniössä ahertavan kanadanmajavan alkuperä askarruttaa

Lukijan kuva kanadanmajavasta.

Perniön eteläosissa elelevän kanadanmajavan alkuperä askarruttaa.
Perniönseudun riistanhoitoyhdistyksen Kimmo Salmen tietojen mukaan yksinäinen yksilö elelee Mustajärven ja Hamarjärven seutuvilla lähellä Uudenmaan rajaa. Perniössä havaitun yksilön lajiksi on DNA-lastuanalyysin avulla vahvistettu kanadanmajava.
Lähimmät tiedossa olevat kanadanmajavahavainnot on aiemmin tehty Kanta-Hämeessä.
Lehden toimituksessa tulleessa viestissä kannettiin huolta eläimen kohtalosta: kanadamajava on riistalaji, jota saa metsästää tiettynä aikana vuodesta.
–Yleinen kanta on ollut, että niitä ei niin suosita, että tulokaslaji ei ala uhata alkuperäistä euroopanmajavaa, Kimmo Salmi sanoo.

Hän on mietteliäs majavan tulosuunnan suhteen:  Hämeestä Perniöön on yli 200 kilometrin matka, ja vaikka taipaleella on paljon lampia, järviä, jokia ja puroja, on taitettavana silti myös metsäisiä osuuksia ja monta tienylitystä.

Alueella toimivan Sudenkulman metsästäjien Pasi Eriksson toteaa, että seura ei lähde tätä majavaa metsästämään. Erikssonin mukaan eläimen poistosta on tullut yksittäiseltä kiinteistönomistajalta, mutta majava elelee paikassa, joka ei ole seuran metsästysaluetta. Eriksson toteaa, että majava ei yksittäisenä yksilönä pysty myöskään lisääntymään.
Eriksson toteaa, että kanadanmajava elelee Kanadassa rannikolla ja pärjää näin suolaisessakin vedessä. Hänen näkemyksensä on, että eläin on liikkunut pitkin rannikkoa itäiseltä Uudeltamaalta.
Havaintoja kanadanmajavista on tehty merenrannikolla myös Kaarinan Kuusistossa ja Kustavissa.

 

Jaa artikkeli: