Skip to main content

Perniön yksinäinen kurki lintuharrastajien ruokinnassa

Yksinäinen kurki etsi maanantaina Perniön kirkonkylässä ruokaa jään ja lumen alta. Silminnäkijöiden mukaan kurki on ollut samassa paikassa jo pitkään. Paikalliset lintuharrastajat ovat huolehtineet linnun ruokinnasta. Kuva Eero Ketola.

Perniön kirkonkylän kupeessa sijaitsevalla pellolla on havaittu useat kerrat yksinäinen kurki. Jostain syystä se ei ole lajitoveriensa tapaan muuttanut etelään, vaikka silminnäkijöiden mukaan lentääkin. Viimeksi maanantaina se kuvattiin etsimässä ruokaa jään ja lumen alta.

– Tiedän tällä hetkellä vastaavanlaisia tapauksia 50 kappaletta. Ne selviävät kyllä talvesta, mutta eivät ilman ruokaa. Vain ruokinnan avulla kurki pystyy talvehtimaan täällä, kertoo humppilalainen kurkien tutkija ja luontoaktiivi Jouko Alhainen.

 

 Alhainen on hoitanut kurkia 35 vuotta ja hakenut huonokuntoisia tapauksia kotiinsa hoidettavaksi. Parhaiten hyväkuntoinen lintu pärjää kuitenkin vapaana, sillä kiinniotto ja matka aiheuttavat eläimelle aina stressiä.

– Hyväkuntoisina niitä ei saa kiinni, etenkin jos ovat vielä lentokykyisiä, mutta huonokuntoisina niiden kiinniotto saattaa olla helpompaa. Se ei kuitenkaan ole koko totuus, sillä useasti eläimet voivat kuolla stressiin matkalla, kertoo Alhainen.

Paikallinen luontokuvaaja ja pitkän linjan luontoharrastaja Jarmo Markkanen kertoo olevansa tilanteesta tietoinen.

– Olen vienyt sille noin viikko sitten 20 kiloa ohraa. Myös lintuharrastaja Juhani Karhumäki on ruokkinut kurkea, kertoo Markkanen.

Kurki ilmestyi Markkasen mukaan noin kuukausi sitten pellolle ja se vaikuttaa hyväkuntoiselta.

– Todennäköisesti tämä kurki tuli Muurlasta Perniöön, sillä siellä oli aikaisemmin vastaavanlainen tapaus. Tätä on seurattu ja se vaikuttaa hyväkuntoiselta, sillä se pakenee lintubongareita.

Jaa artikkeli: