Skip to main content

Perniön raitti syntyy pienistä yksityiskohdista

Tuusulassa autoliiikkeiden keskellä on yhden hallin yläkerrassa kämmenelle mahtuva Perniön museo.  Antero Peijonen ja Marco Planting tekivät viimeisiä tarkennuksia pienoismallin talojen paikkoihin.
Samoin Perniön seurojentalo, Vuorilinna ja paljon muuta ja kaikki vain ison tikkuaskin kokoisia.

Perniön museo juhlii marraskuussa 80-vuotispäiviään ja juhlavuoden kunniaksi teetetään pienoismalli Perniön raitista siinä asussa, kun se 1930-luvun alussa, museon valmistuessa on ollut.   

Maanantaina  oltiin koolla tekemässä viimeisiä muutoksia, tarkennuksia ja lisäyksiä.   Osa rakennuksista, hennosta muovilevystä koottuja, on jo muodossaan ja värjättyinä odottamassa kiinnitystä mallin pohjaan.
–    Tästä eteenpäin pääseekin tekemään kymmenen tunnin työpäiviä, myhäili mallin rakentava Marco Planting.
Museo on mallin itseoikeutettu keskipiste.  Mukana on koko kylä nykyiseltä Lupajantien sillalta Vuorilinnalle asti. Kirkko on mukana oheisnäyttelyn kautta, mallin maisema ei kirkolle asti yllä.
Kotiseutuyhdistyksen Antero Peijonen muistuttaa mallin opettavan jotain siitä, miten paljon maisema ja rakennuskanta ovat muuttuneet myös Perniössä.   Hävinneitä puutaloja on todella monta, näkyvimpinä Lottala, seurojentalo ja aivan keskustassa ollut ns. Tammelinin talo.   
Marco Planting toteaa, että joka talolla on ollut oma juttunsa, joka pitää myös mallirakentajan muistaa. Esimerkiksi erkkerit tai muut omintakeiset somisteet pitää ottaa mukaan.
– Ne ovat sellaisia pikkudetaljeja, mitkä tekevät sen ilmeen, vaikka jotain vesirännejä en alakaan tehdä.

Lue koko juttu Perniönseudun Lehdestä

Jaa artikkeli: