Skip to main content

Perniön metsien energiapuulla on monta jakajaa

Perniön metsistä lähtee energiapuuta moneen osoitteeseen.  Veijio Lukkaroinen karsi nuorta taimikkoa Pekka Arimaan metsässä perjantaina.
Perniön lämpölaitos nielee suuren osan, mutta seudun ulkopuolellekin puuta menee useiden eri yritysten voimin.
– Biowatti toimittaa täältä puuta esimerkiksi Tammisaareen, VAPO Salon lämpölaitokselle, Metsäliitto Turkuenergialle, Metsä ja Energia Hemmilä Paimion lämpölaitokselle ja Lounais-Suomen Hakelämpö esimerkiksi Paraisille, kertoo alueneuvoja Erkki Rinne Salometsästä.

Puuta ostaa myös paikallinen Lounais-Suomen laatuhake. Lisäksi asukkaat ostavat puuta suoraan esimerkiksi maatalouskeskusten lämmitystarpeisiin.

Perniön kerrostalot ja kaupungin rakennukset ovat suurimmaksi osaksi Perniön lämpölaitokselta tulevan kaukolämmön piirissä. Mutta sitä ovat myös monet yksityiset, kuten Pekka Arimaa. Hänen talouskeskuksensa on Perniön kaukolämpöverkossa. Arimaa on samalla myös energiapuun tuottaja. Hänen metsästään saadaan poltettavaa puuta Perniön lämpölaitokselle.

Perjantaina Arimaan metsässä harvennettiin vielä melko nuorta taimikkoa metsurien voimin.

Lähiseutujen lämpölaitoksissa puuta on hyödynnetty hyvin. Hankoon perustettiin viime vuonna uusi puuta käyttävä lämpölaitos ja Tammisaaren laitostakin laajennettiin. Myös Salossa on vastaavia suunnitelmia.

Puun hinta on yksi energiapuun käyttöä vähentävä syy. Jos laitokset saavat energiaa muista lähteistä halvemmalla, ne siihen myös tarttuvat.
– Päästökaupasta se hyvin pitkälle on kiinni, kuinka paljon puuta pystytään hyödyntämään energiaksi. Tukien avulla tai fossiilisille polttoaineilla asetetuilla haittaveroilla puu pystyy kyllä kilpailemaan muiden kanssa, toteaa Erkki Rinne.

Jaa artikkeli: