Skip to main content

Perniön kunniavanhus Olga Toivonen 103-vutoias 20.5. 1962

Olga Matilda Toivonen on syntynyt 8-laspisen perheen esikoisena torppari Lundellin perheeseen 20.5. 1859 Perniön Iso-Kestrikillä Ilolan järven luona olevassa torpassa. Siellä hän veti ensimmäiset henkäisynsä alkukesän ihann tuoksuista ilmaa ja päästi ensimmäiset parkaisunsa tässä maailmassa, jota hän nyt tulee eläneeksi 103 vuotta.
Ajankuva on siitä paljon muuttunut. Käydessämme tapaamssa päivänsankaria hän otti meidät vastaan toteamalla “jok te ny taas tulit filmama, kly se jo riittä, ei tämmösest vanhast ihmisest kannat nii paljo vaiva nährä”. 

Olga Toivosen asunnon jäätyä vanhan valtatien varteen, kysyimme häneltä: eikö tämä tienoo jo tule paljon rauhallisemmaksi, kun eivät autot enää jyristä aivan ikkunan alla?
– Mul on ihan yhre tekevä mist autot kulkkeva. Ei ne muu mittä ol häiriny ja mää kuulenki jo vähä huonoste.
Olga Toivonen on vielä pirteä vanhus. Näkö on säilynyt hyvin ja koko olemuksestaan ei luulisi, että päivänsankarimme on 103-vuotias.
Paljon on sisältynyt Olga Toivosen elämään sellaista, mistä nykyajan ihminen ei voi saada enää koskaan tuntumaa.

Ankarat nälkävuodet Olga Toivonen sanoi muistavansa, mutta sanoi heillä kotona olleen ruokaa ettei pettuleipää tarvinnut syödä. Samoin sudet, nuo sen ajan raa´at pedot hän sanoi muistavansa. Härkäparit olivat siihen aikaan ne vetojuhdat, jotka Olga Toivosen nuoruudessa löivät leimansa ajankuvaan peltotöissä.

(Juttu on lyhennelmä)

44 lintulajia tavattiin Teijolla

Kunnan nuorisotyölautakunnan toimesta järjestettiin viime sunnuntaina linturetki Teijon seudulle. Sää ei ollut retkelle suosiollinen, sillä navakka ja kolea luoteistuuli  tyrehdytti lintujen muuton melkein kokonaan ja vaimensi jo saapuneitten, pesimäpiireilleen asettuneiden lauilulintujen aamuvisertelyn. Retkeen osallistui viisi lintujen ystävää, jotka tapasivat retkellään 44 eri lajia. Mielenkiintoisimmista lajeista mainittakoon kalasääski, joka oli onnistunut kalastaa itselleen komean kalan jota se kuljetti kynsissään varisten suureksi harmiksi. Kurki näyttäytyi Hamarijärvellä ja täällä uiseknteli myös komea kuikkapari.

ILMOITUKSIA

Pärinäkerhon moto-cross tarkkuusajot Rauhamäen maatilan mastossa sunnuntaina toukokuun 20.pnä klo 14.00, ajokit mukaan. Kerhon jäsenet sekä uudet jäsenet ajamaan insinööri Laverin opastuksella ja valvionnassa suoritettaviin mopo- ja polkupyörätarkkuusajoihin joissa vauhti ja ikä ei ratkaise voittajaa, vaan taito ja huolellisuus sekä virhepisteet.

Wartburg -62, voimakkampi, parempi, nyt 50 hv!  
Wartburgista puhutaan, Wartburgia ihmetellään, Wartburg valitaan!  
Olemme järjestäneet teille mahdollisuuden tehdä kaikkea tuota Oksasen urheiluliikkeen edustalla maanantaina 21.5. 62 koko päivän. Esittelyssä mukana yleisimmät Wartburg mallit: Warburg de Luxe, Limousine, Camping, Farmari.
Paikallismyyjä: Oksasen urheiluliike Perniö

Jaa artikkeli: