Skip to main content

Tervepä terve. Toimituksen koillispalstan viikkoperunat poimitaan tässä seuraavaksi.
***
Juhannus on paitsi yleisen hysterian aikaa, myös jonkin sortin teoriantestaamisviikonloppu.

Selitän.
Kävi niin, että rohkaistuin käymään paljonpuhutulla Rajat kiinni-sivustolla. Voin säästää vierailemisen vaivan muilta toteamalla, että jutut siellä ovat törkeitä eivätkä palvele mitään.
Ajatuksenpoikanen kuitenkin syntyi lueskellessa.

Sivustolla toistuu vakiokaava. Joku julkaisee jotain, usein hyvin rasistista, eikä lähdekritiikistä ole väliksi. Julkaisua seuraa peesaavia kommentteja eli virtuaalista selkääntaputtelua. Sivustolle eksyvän mieleen tulee, että kirjoittajien tarkoitus ei ole parantaa maailmaa vaan vain pitää kiinni asemastaan ryhmässä. Vähemmästäkin tekisi mieli vetää johtopäätös, että kyseessä on joukko yksinäisiä ja rajojensulkemissivusto kaveriporukan korvike.

Mitenkä tämä liittyy juhannukseen. Siten, että silloin nähdään. Juhannus perinteisesti on ollut taitekohta, jolloin jokainen kynnelle kykenevä mönkii ulos kolostaan vähintään kylän kokolle.
Jos meno on pyhinä sivulla yhtä villiä kuin muinakin päivinä, niin surullista sekin. Niin paljon väkeä, jolla ei ole keskikesällä muuta tekemistä eikä seuraa.
***
Vieraisiin kulttuureihin tutustumisen voi aloittaa maan sisällä. Aamuna muutamana autoradioni on hankkiutunut pohjalaisen Järviradion taajuudelle. Työmatka alkaa metkasti, kun alkuun saa tuutin täydeltä vieraiden seutujen uutisia. Piristävää ja opettavaista: uutiset ovat pohjimmiltaan hyvin samoja kuin missä vaan, paikannimet vain erit.
***
Rakentavamman harrastamisenhan voi aloittaa esimerkiksi juhannusrunoilusta. Cheekin peseminen ei ole temppu eikä mikään. Esimerkiksi biodynaamisen ja pesuainevastaisen siivoilijan kesävalssi voisi alkaa näin:
”Kylvin luomupottua
mä aarin/
sillä pärjää mittumaarin.
Saunan pesin Tolutta/
nyt aion juoda…”.
***
Heip.

aku.poutanen
@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: