Skip to main content

Palokunnalla oli poikkeuksellisen hiljainen vuosi

Palokuntaa tarvittiin tässäkin onnettomuudessa: säiliöauto kaatui ojaan Särkisalossa ja kuljettaja jäi ohjaamoon puristuksiin.

Perniön VPK:n vuosi oli poikkeuksellisen vähätöinen: hälytyksiä kaikkiaan kirjattiin 139 ja mukana luvussa ovat myös ensivastelähdöt.

Luvut ovat jatkuvasti laskusuunnassa: esimerkiksi vuonna 2020 hälytyksiä oli 212 ja vuonna 2021 160.

Koronapandemian alkamisen jälkeen päivitetty ohjeistus söi palokunnalta ensivastelähtöjä ja viime vuonna niitä oli enää 24. Huippuvuosina ensivasteautolle on kirjattu yli 200 lähtöä.   Samalla ensivastehälytyksiin lähtijöiden määrä on pudonnut huippuvuosien 25:ta viiteen.

Vuosi oli kaikin tavoin turvallinen, jos sitä verrataan edellisiin.  Esimerkiksi rakennuspaloja merkittiin papereihin kuusi edellisvuoden kahtatoista vastaan.  Valtaosa tapauksista oli pieniä; joukosta erottuvat autokorjaamon hallin paha palaminen alkuvuodesta ja loma-asunnon palo Mathildedalissa.

Erityisesti nousi liikenneonnettomuuksien määrä: niitä kirjattiin 35 eli noin kolmannes edellisvuotta enemmän.  Raskasta liikennettä oli osallisena muun muassa Särkisalossa toukokuussa sattuneessa säiliöauton ulosajossa, missä kuljettaja jäi puristuksiin kaatuneen auton ohjaamoon.   Elokuussa kantatie 52:lla sattuneessa hartsikuljetuksen ulosajossa oli riski jopa siihen, että lähialueen talot pitää evakuoida, kertoo VPK:n päällikkö Hannes Aaltonen. Liikenteessä työllistivät myös eläinkolarit.  Valtaosa tehtävistä oli yksittäisiä ulosajoja.

Kaksi tehtävää jäi mieleen yli muiden:  syyskuussa hätäkeskukseen tehtiin ilmoitus ilma-alusonnettomuudesta ja hälytettyjen yksiköiden määrä oli sen mukainen.

–Siellä käytiin läpi varmaan jokainen pikkutie ja etsittiin Boeing 747:aa vai mitä se oli.

Lopulta kävi ilmi, että kyseessä oli ollut hätärakettien ampuminen ja tehtävän tutkinta siirtyi poliisille.

Myös paloasemilla on herätty tämän vuoden alusta alkaen uudenlaiseen arkeen  ainakin paperilla.  Myös palo- ja pelastustoimi on hyvinvointialueen toimintaa, mutta kansalaisille tämän ei pitäisi näkyä:  punaiset autot lähtevät hälytyksiin kuten tähänkin asti.

Jaa artikkeli: