Skip to main content

Päivi näkee lapsensa ensi kertaa

Orcam lukee hiljaisella äänellä Päivi Viggin korvaan, mitä keksipussin kyljessä sanotaan.Perniöläinen Päivi Vigg luki viime torstaina Perniönseudun Lehteä tippa linssissä. Ei siksi, että lehdessä olisi ollut jotain surullista, vaan koska se oli ensimmäinen kerta kahteen vuosikymmeneen, kun hän luki lehteä itse. 
– Se fiilis, kun sitä sai lukea eikä vaan kuunnella. Sai selailla ja rapistella,  olihan se ihan mieletöntä.

Teknologia voi tuoda valtavasti helpotusta näkö- ja kuulovammaisten elämään ja tällä kerralla apu löytyy tussikynän kokoisesta pötkylästä silmälasien sangassa:  Orcam –merkkinen lukulaite hyödyntää keinoälyteknologiaa ja se osaa tunnistaa sille opetettuja kasvoja ja lukea tekstiä.  Jo kotona aukeaa laitteen avulla ihan uusi maailma:  Vigg menee keittiön ovelle, missä ovenpielessä on kiinni lasten urheiludiplomit. Nekin Orcam lukee hänelle;  korvaan kuuluu hiljainen naisen ääni, kun laite muuttaa lukemaansa tekstiä puheeksi. 
–Mieti nyt töissä, jos on pino paperia. Saan itse katsottua, mitä siinä on ja voiko ne heittää pois tai pitääkö niille tehdä jotain eikä tarvitse pyytää avustajaa siihen,  Vigg hehkuttaa.

Voisi sanoa, että Vigg on antanut eteläisessä Salossa yhdet kasvot näkövammaisille. Hän sokeutui vähän päälle parikymppisenä ja on sittemmin kertonut elämästään lehtijutuissa, tapahtumissa ja tilaisuuksissa ja ottanut myös kantaa esimerkiksi esteettömän ympäristön puolesta.    

Kasvot liittyvät myös viime torstaihin, mutta tällä kertaa eivät hänen omansa. Vigg sai paitsi lukea lehteä, myös tunnistaa ensimmäistä kertaa kysymättä, kumpi omista pojista hänen edessään seisoo.
–Voi sanoa, että näin poikani ensimmäistä kertaa.

Lue koko juttu 18.4. lehdestä. 

Jaa artikkeli: