Skip to main content

Pääristen viemäriä syntyi parhaimmillaan pari kilometriä päivässä

Pääristen kylä Perniössä on vastedes varsin hajuton paikka.
Tässä tapauksessa hajuton on myönteinen asia. Takavuosina talojen pihoilla oli likakaivot, jotka saattoivat joskus hiukan tuoksahtaakin.  

Eivät tuoksu enää: kyläläisten perustama osuuskunta on tehnyt päättäväisesti töitä  ja rakentanut kylään kunnon viemäriverkon. Viime vuoden alkukesällä alkanut projekti on nyt siinä pisteessä että viemäri vetää ja muutakin uutta on tehty.

Timo Korpisen luona Päärisissä istuikin eilisaamuna kaksi tyytyväistä miestä.  Korpinen on osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja ja Risto Keränen ahkerimpia talkoolaisia.
Hymyävien miesten edessä pyöri kahdella tietokoneen ruudulla asiaa: toisessa internet ja toisessa netti-tv, molemmat pätkimättä ja nykimättä;  toinen uutuus kylässä on valokuitu, joka laskettiin samaan kaivantoon viemärilinjojen kanssa.
– Viemäri olisi ollut pakko tehdä. Valokuitu on enemmän luksusta mutta se oli tietysti järkevää ottaa nyt, summaa Korpinen. 

Kokonaishinnaksi hankkeelle kertyi noin 170 000 euroa.  Osakkaita viemärissä on 30.  Kiinteistöjen liittymismaksuilla katetaan viemärin  kuluista runsaat 80 000 euroa. Julkista tukea projektille ovat myöntäneet niin Salon kaupunki kuin Ely-keskuskin. 

Talkootyön arvo on oma lukunsa, eikä Korpinen väsy kiittelemään aktiivisen talkooporukan osuutta.  Paitsi työtä, käyttöön on löytynyt myös koneita melkoinen arsenaali: esimerkiksi traktoreita koko joukko, kuormaajia, kuorma-autoja ja kärryjä. Talkootunteja kertyi kaikkiaan kolmisentuhatta.

Tapetilla ollut jätevesiasetus ei ole ollut ajavana voimana.
– Tämä olisi tehty joka tapauksessa. Asetus kyllä vauhditti, mutta ajatuksena oli tehdä meille hyvä ja viihtyisä kylä asua, Korpinen toteaa.

Koko juttu painetussa lehdessä

Jaa artikkeli: