Skip to main content

Pääkirjoitus 28/2009

Ei kiinni veneen koosta

Onnettomuus katkaisi Tall Ships Race- kilpailuun osallistuneen puolalaisen purjealuksen matkan Hangon vesillä tiistaina.  Laivan mastot katkesivat eikä se voinut käyttää moottoreitaan.  Merivartiosto evakuoi alukselta 37 nuorta ja laiva hinattiin satamaan. 
Pelastustoimet sujuivat olosuhteisiin nähden rivakasti. Teijolaisyrityksen rajavartiolaitokselle viime viikolla luovuttama vene ei vielä ollut tositoimissa, mutta olemassa olevallakin kalustolla tilanne hoitui hienosti.
Tapahtuma on ilmeisesti usean yhteensattuman summa;  esimerkiksi eri keskustelupalstoilla puntaroidaan jo nyt, mikä aiheutti muun muassa mastojen katkeamisen.  Mahdollisina syinä pidetään ainakin virheitä veneen käsittelyssä tai kaluston huonoa kuntoa. 
Arvailut ovat arvailuja ja tapahtumien kulku selvitettäneen perin pohjin.  Tapahtumassa olisi silti veneilykauden ollessa vilkkaimmillaan muistettavaa vähän jokaiselle.  Keli voi heinäkuussakin olla haastava, parimetrinen aallokko pistää pienemmillä veneillä ainakin perheen kanssa liikkuvat miettimään reittivalinnan uusiksi.   Jos  kalusto vahingoittuu pahoin, tulee isostakin veneestä ja ammattimiehistöstä evakuoitavia ja hinattavia, kuten tiistaina Hangossa kävi. 
Perinteinen ennakointi, sääennusteiden seuraaminen ja kaluston kunnosta varmistautuminen ennen matkaa on edelleen vesilläliikkujalle elintärkeä taito. Näin siitä huolimatta, että hyviä pelastajia on.

Musti portin pieleen

Stt uutisoi keskiviikkona, että Helsingin hautausmailta on poistettu koiranulkoiluttamisen kieltävät merkit. Sisäministeriö katsoo hautuumaiden kuuluvan julkisiin paikkoihin, joilla kieltoa ei voi olla.
Tapauksesta on syntymässä mielenkiintoinen vääntö; esimerkiksi kirkkohallitus haluaisi jopa lainmuutoksen, jolla hautausmaat edelleen pidetään koirilta kiellettynä alueena.
Asian hoitamisessa lain kautta on jotain arveluttavaa:  aivan samoin kuin jokaiselle pitäisi ilman määräystä olla selvää, että esimerkiksi polkupyörällä ei hautuumaalla ajeta, normaalien käytöstapojen olettaisi sanovan, että hautausmaa ei ole koirapuisto. Sylikoirat voivat kulkea omaisen sylissä haudalle kukat kastelemaan: siististi käyttäytyvästä isostakaan koirasta tuskin olisi harmia – tosin omistajilta kysyttäessä muita kuin kauniskäytöksisiä koiria ei taida ollakaan, joten selkeämpää on pitää karvaturrit kiinni hautuumaan portinpielessä. 

Jaa artikkeli: