Skip to main content

Osuuskunta aikoo viemäröidä Perniön Lupajalta melkein lääninrajalle

Osuuskunnat ovat ottamassa melkoista roolia haja-asutusalueiden jätevesien hoidossa. Tuolta pellonreunaa pitäisi linjan kulkea, viittaa Harri Peltosalo.
Perniössä  osuuskunta hoiti viemäriin muun muassa Pääristen kylän asemaseudulla, ja nyt vireillä on mittava osuuskuntavetoinen viemärihanke Perniön etelärajalla: suunnitelmissa on vetää viemäri ensin Kuormuksen kylään, sitten Lupajalta jokiuomaa myötäillen Tuulhattuun lähes lääninrajalle ja sieltä vielä Näsen kartanoon.
– Runkoputkea vedetään 13 kilometriä ja kiinteistöliittymiä seitsemän kilometrin verran, listaa Harri Peltosalo Lupajan jätevesiosuuskunnasta.
Osuuskunnan viemäriin liittymään halukkaita kiinteistöjä on tämän hetken tietojen mukaan viitisenkymmentä.  Suunnitelmiin on jätetty myös varaus ottaa mukaan Kyynämäentien varren taloja joen toiselta puolelta.
Lupajan jätevesiosuuskunta on kiinteistönomistajien keskuudessa päätetty perustaa ja varsinainen perustava kokous on määrä pitää keväällä.   
Aivan yhdessä yössä ei viemäriin päästä kiinni; ennen kuin kaivuri iskee ensimmäisen kerran kauhansa maahan, ollaan vuodessa 2012, arvioi Harri Peltosalo.
Ison hankkeen kustannusarvio on myös mittava. Alustavasti kustannuksiksi on laskettu kaikkiaan runsaat 900 000 euroa.  Kiinteistöä kohti kuluja tulee noin 8000 euroa eli kuluista katetaan näin nelisensataa tuhatta.  Valtion ja kunnan avustusta hanke tarvitsisi 45 prosenttia. Oma osuutensa lasketaan talkootyölle.

Jaa artikkeli: