Skip to main content

Ostokset jo syynätään

Tervepä terve.  Toimituksen lounaiskylmiön viikkopaistit erotellaan tässä seuraavaksi.
***
Lihaton lokakuu-kampanjasta on kohkattu lokakuun ajan.
Kyseessä ei nimestä huolimatta ole neliviikkoinen selibaattitempaus, vaan yritys saada ihmiset taas kerran katsomaan ruokavaliotaan sillä silmällä.

Osaltaan vaiva tietysti on turhaa, siitä nimittäin ei ole pelkoa etteikö ostoksia ruokakaupassa katsottaisi.
Erityisesti katsotaan paketista halpaa hintaa, viimeistä käyttöpäivää ja sitä, että ruoassa ei varmasti ole mitään tunnistettavaa.

***
Kasvissyöjät ovat tietysti pitäneet tempausta voittona liikkeelleen, samoin suvaitsevaisuuden lipunliehuttajat.
On puhuttu sellaistakin, että nytpä saatiin loppu sille lihapuheelle.

***
Eettisyydestä ja ympäristöasioistahan tässä oli kyse: kampanja kehottaa miettimään lihantuotannon vaikutuksia kuten päästöjä ja siinä sivussa myös sitä, missä oloissa liha on tuotettu.  

No, metsämiehet mielikseen korostavat riistan eettisyttä ja sitä, että elikot saavat elää kuten kuuluukin ennen kuin tuoni korjaa.  Kun parhaillaan eletään juuri jahtikautta, jolloin edes osa kansasta pääsee näiden metsästä kärrättyjen paistien äärelle, niin vähän hullunkurisesti valitulta kampanjan ajankohta tietysti tuntuu.

Eipä sillä,  ettei kasvispuolikin olisi parhaillaan houkutteleva, vallankin juurestiskit ovat tähän aikaan vuodesta vedossa.

***
Vaan ei tässä tempaukselle vängätä vastaan.   Punaisesta lihasta ei  ole loppuviimeksi kaikkein eniten väliä.   Hiljakkoin piti syödä juhlavammin ja pakastimesta tarttui tätä varten käteen pussillinen kesällä verkosta poimittuja ahvenia – fileoituna, mutta kuitenkin.

Kalaa pistellessä tuli mieleen, että jonain päivänä saatte vielä pitää lihanne, mutta kalasta luopuminen on tekemätön paikka.

***
Sen osalta tietysti mitään kampanjoita ei enää aina tarvita.  Viime viikolla julkaistiin kalansyönnistä tilasto, joka kertoo suomalaisten viettävän ainakin silakatonta tammi-, helmi-, maalis-, huhti, -touko-, kesä-, heinä- elo- syys-, loka-, marras- ja joulukuuta.    
Kesän korvalla pitänee perustaa tuontikalaton toukokuu.

***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: