Skip to main content

Ostajat vaihtuivat, käyttäjät eivät

Ilotulitteiden uudet ostoikärajat eivät näy muuttaneen käytännössä paljoakaan.
Pitkin eteläistä Suomea on paukkunut jo muutaman päivän ajan ennen vuodenvaihdetta, ja useimmin asialla on joukko varsin nuorta väkeä.
Yhtälö on mielenkiintoinen, edes tähtisädetikkuja ei enää saa ostaa alle 18-vuotias, lisäksi luvallinen ampuma-aikakin uudenvuodenaattona lyheni.
Perusteet ilotulitteiden ostorajoituksiin on joiltain osin helppo ymmärtää.  Joka vuosi uudenvuoden tienoilla paikataan koko joukko huolettomasti käytettyjen ilotulitteiden aiheuttamia vammoja. Ilkivaltaakin paukuilla tehdään.   
Käytännössä ikäraja ei kuitenkaan ole se, millä ongelma ratkaistaan. Kielto johtaa  vain  tilanteeseen, jossa joko vanhemmat ostavat lapsilleen ilotulitteet, tai sitten myyntipaikan liepeiltä värvätään joku sivullinen täysi-ikäinen kaupoilla kävijäksi. Kun rakettikassi on kourassa, entisenlainen meno voi jatkua.
Vastuun tässä kohdassa pitäisi olla ylhäältä sanellun lain sijasta vanhemmilla. Jollain pitäisi iskostaa nuortenkin mieliin se, mikä on ilotulitteiden kanssa fiksua ja turvallista käytöstä. Se, mikä Duudsoneilta onnistuu televisiossa, voi tosielämässä ja hämärässä metsikössä kokeiltuna olla hengenvaarallista.  
Oma kysymyksensä on, moniko silmävamman saajista uuden vuoden tienoilla on nimenomaan nuoria, vai pitääkö paalupaikkaa tässäkin tilastossa hivenen maistanut aikamies.
Mielenkiintoista on myös ajatella, millaisen käsityksen lakien ja määräysten noudattamisesta saa lapsi, jolle vanhempi raketit ostaa. Jos tätä ei tarvitse noudattaa, tarvitseeko seuraavaakaan.
Tuntuivat uudet ikärajat laatijastaan miten hyvältä ajatukselta vain, epäkohtien korjaaminen tässäkin asiassa vaan lähtee jostain ihan muualta.

Jaa artikkeli: