Skip to main content

Opettavaista työtä tarjolla

Monen kalenteria täyttänevät parhaillaan syksyiset arjen kiireet, pikkujoulumenot ja lähestyvän joulun valmistelu, juhlittiinpa näitä miten poikkeuksellisin järjestelyin hyvänsä.

Vähän kauemmaskin voi vilkaista. Ensi keväänä järjestetään kuntavaalit, ja mahdollisesti nekin varsin poikkeavin menettelyin.
Ehdokasasettelu päättyy maaliskuussa ja se tulee vastaan tästä kohdasta marraskuuta katsoen yllättävän äkkiä.

Salossa tehdään parastaikaa työtä listojen täyttämiseksi. Tilaa lienee vielä joka puolueen listoilla. Avoimmuus niiden suhteen vaihtelee suuresti ja kysyä voi, miksi ei joka puolue pidä listaa varmoista mukaan lähtijöistään nähtävillä verkossa.

Ehdokashankinta ei liene työnä ihan kevyttä sekään. Kuntapolitiikka ei, tekipä sitä lautakunnissa, hallituksessa tai valtuustossa, ole helppo laji. Pelkkä kokouksissa läsnäolo ei riitä, vaan taustatyötä, perehtymistä, kykyä kompromisseihin ja asioiden tarkastelua monelta kantilta tarvitaan, olipa asia minkä luonteinen hyvänsä.

Salossa vaikeuskerrointa tuo se, että edessä ei varmastikaan ole helppoa valtuustokautta. Kaiken paneutumisen vastapainoksi voi laskea sen, että luottamustehtävät ovat samalla näköalapaikka siihen, miten kaupunki toimii ja siinä mielessä myös opettavainen tehtävä.

Politikoinnilla voi sanana olla negatiivinen kaiku ja harva kai sitä haluaakaan tekemään vaan ennemminkin mielitään hoitamaan asioita ja parantamaan niitä. Joskus ehkä itselle läheisiä, joskus omalle asuinalueelle tärkeitä, usein toivottavasti sellaisia joista katsotaan olevan hyötyä koko kaupungille ja kaikille kaupunkilaisille.

Harvoin yksittäinen päättäjä saa aikaan isoja ainakaan yhdessä yössä, mutta politiikka onkin kestävyyslaji. Tätä lajia pääsisi keväästä lähtien harjoittelemaan ja tärkeää olisi myös se, että listat täyttyvät tasaisesti eri puolilta kaupunkia.

Jaa artikkeli: