Skip to main content

Onneksi on tallessa lekoja, kypäriä, kylttejä ja kuvia

Kaivosyhtiön vuosia on valokuvattu runsaasti ja irtaimistoakin on laitettu talteen. Nina Nummentalo näyttää, miten hissin nostovaijerit ovat kulkeneet tornilta pihan yli konehuoneeseen.

Moni tietää, miten tavaraa alkaa kertyä vajaan: sitä laitetaan sivuun sillä mielellä, että tätä voi vielä joskus tarvita. Toisinaan näin käykin ja asiasta on iloa tulevillekin sukupolville, kuten Förbyssä, mihin on koottu näyttely kaivosyhtiö Karl Forsström Ab:n 140-vuotisesta taipaleesta.
–Joku on tämänkin kyltin ottanut onneksi talteen, kiittelee toimitusjohtaja Nina Nummentalo näyttelyä esitellessään.

Esillä on arkisista arkisimpia työkaluja; lekoja ja lapioita, kypäriä ja saappaita sekä hienompaa tekniikkaa kuten maanmittauksessa käytettävä takymetri. Lisäksi esillä on esimerkiksi vanhoja karttoja ja ennen muuta valokuvia kaivoksen vuosikymmenistä.

Toinen iso satsaus juhlavuotena on Petri Lavosen toimittama historiikki.
–Tähän asti meillä ei ole ollut yhteen koottua historiikkia, Nummentalo kertoo.
Historiaa on kirjattu kyllä muistiin, mutta vaihtelevasti: joskus vuosikertomus on ollut kymmensivuinen, joskus vain sivun.

Yhtiö on näkynyt aikanaan monessa, sillä oli aikanaan esimerkiksi päivittäistavarakauppa.  Kirja kertoo siitä, miten vuosikymmeniin mahtuu paitsi kovaa työtä, myös yhteistä ilonpitoa; juhlia eli kalaaseja, kilpailuja ja paljon muuta. Oli harrastuspiirit ja kuntoiluporukat. Tehtaan väki oli ”kooäffäläisiä” ja tästä otti nimensä henkilökuntalehtikin.

Koko juttu 9.6. painetusta ja digilehdestä. 

Näyttely on nähtävissä Förbyssä osoitteessa Irmer Stenbergin tie 3 . Kyseessä on punainen talo sataman parkkipaikkaa vastapäätä. 11.6. näyttely on auki klo 12-16, muuten to, la ja su klo 14-16 elokuun ensimmäiseen viikonloppuun asti. Toinen osa näyttelystä keskittyy Pettuun ja se on nähtävänä Petun kartanossa. Historiikkia voi ostaa Cafe Vinssistä.

Jaa artikkeli: