Skip to main content

on nyrjähdyksiä arkipäivässä

Tatu Gustafssonia kiehtoo esineiden olemuksen muuttuminen; kirjahyllykin voi muuntua huonekalusta taiteeksi.Salon kirjastossa on yksi hyllykkö maaliskuun ajan tyhjä kirjoista.
– Voi, jos joku tulisi, kävelisi ohi ja palaisi sitten katsomaan, että mikä tässä nyt oli oudosti, virnistää Tatu Gustafsson.

Tyhjä hylly on osaltaan pieni viipale Gustafssonin näyttelyä I always run out of space.  Näyttely, myös ne kirjat, on esillä B-galleriassa Turussa maaliskuun loppuun asti.  

Teijolainen taiteilija venyttää tarkoituksella kuvataide-käsitteen rajoja. Teokset eivät ole aina perinteisessä mielessä visuaalisia.  Ajatuksena on ennen muuta tehdä pieniä nyrjähdyksiä arkeen, tekijä linjaa.

Gustafsson ajoi nuorempana kymmenen vuotta kuorma-autoa perheyrityksessä. Työ tien päällä päättyi ajatukseen siitä, että jotain muutakin on elämässä ehdittävä.  Taiteeseen jäi kuitenkin yhdeksi teemaksi autoilusta tuttu tyhjentäminen ja pakkaaminen ja siirtäminen.  

Matkalla voivat olla kirjojen lisäksi vaikka talon osat;  yksi osa näyttelyä ovat Gustafssonin talon kaikki ovenkahvat.  Näin tekijä elää teoksensa kanssa päivittäin, ja arjen voi sanoa olevan myös kotona hiukan vinksallaan:
– Jos haluaa ottaa haarukan, pitää aloittaa laatikkorivin avaaminen alimmasta laatikosta, kun kahvoja ei ole.

Gustafsson  tietää taiteensa myös saavan aikaan tuhahtelua.
– Joku varmaan sanoo, että osaisi tuollaisen tehdä itsekin.  Mutta sehän olisi ihan unelmien täyttymys, jos joku tosiaan tekisi saman perässä, hän heittää.

Koko juttu painetussa lehdessä

Jaa artikkeli: