Skip to main content

Hallituksen kehysriihi lämpeni alkuviikosta ja nyt jo tiedetään, mistä siellä sovittiin: kolmen miljardin euron tasapainotustoimista.

Päätöksiä on tuoreeltaan kritisoitu esimerkiksi opiskelijoiden ja koulutuksen aseman heikentämisestä: tulossa on muutoksia muun muassa asumistukiin kuin koulutussisältöihinkin: luvassa on leikkauksia muun muassa ammatillisesta koulutuksesta.
Asialla on heijastusvaikutuksia myös täällä, mistä ammattioppiin lähdetään.

Erityisesti ja perustellusti huolettaa se, miten kaavaillut muutokset näkyvät sosiaali- ja terveyspalveluissa. Salon yöaikaisten leikkausten tulevaisuus on vaakalaudalla. Hyvinvointialueiden velvoitteiden keventämiseen voi olla yhtäällä perusteet, mutta nettovaikutuksista on vaikea sanoa mitään varmaa.

Pitkien välimatkojen pohjoisessa äänenpainot ovat vielä kitkerämpiä kuin etelässä – eivätkä matkat vastaanotolle täälläkään lyhyitä ole, jos ei kotiosoite ole lähellä keskussairaalaa.

Kansalaisten lompakon vinkkelistä riihen päätökset ovat kovia tai ainakin jotenkin tuntuvia melkeinpä kansalaiseen katsomatta. Aivan olennainen ja yllättäväkin linjaus oli yleisen arvonlisäveron nosto 25,5 prosenttiin, mikä on Euroopan toiseksi korkein. Hyvää asiassa on se, että ruoan alviin ei kajottu; se olisi ollut monelle pienituloiselle rankka avaus.

Monen muun hyödykkeen hinta kohoaa ja saa varmasti monen miettimään rahankäyttöään entistäkin tarkemmin. Monessa yrityksessä tämä huolettaa ja perustellusti edelleen.

 

 

Jaa artikkeli: