Skip to main content

Normaali on kohta juhlaa

Monesta suusta kuultiin keväällä toteamus, jonka mukaan oli hyvä, ettei koronapandemia iskenyt päälle syksyllä.
Totta onkin, että kevään valossa korvaavaa tekemistä tuntui löytyvän: esimerkiksi luontoretkeily nousi suosioon, kun muut harrastamisen ja tekemisen mahdollisuudet olivat jäissä.

Nyt ollaan kuitenkin tilanteessa, jossa päälle painavat niin syksyn pimeys kuin koronakin. Tiistaina lueteltiin pitkä rivi uusia alueellisia ohjeistuksia koronaa koskien. Ihan kevään tapaista täyssulkua yhteiskuntaan ei ole tiedossa, mutta paljon rajoituksia elämään tulee kuitenkin. Esimerkiksi urheilun ja kulttuurin harrastamiseen tulee tauko, mutta arki jatkuu esimerkiksi niin, että peruskoululaiset jatkavat mahdollisuuksien mukaan lähiopetuksessa.

Suosituksiin ja rajoituksiin on ymmärrettävää suhtautua kitkerästi ja harmitellenkin. Joulunalusaikaan on perinteisesti kuulunut paljon yhteistä tekemistä ja kokoontumisia: kyläilyjä, pikkujouluja ja niin edelleen. Nyt jäljellä on suunnitellusta tarjonnasta rääppeet. Tiistaina voimaan astunut ohjeistus päättyy jouluaatonaattona, mutta pettymys on arvattavasti monessa perheessä valtava. Oudon vuoden päälle oli varmasti toivottu aattoon huipentuvaa mukavaa joulunodotusaikaa.

Aivan loogisia rajoitukset eivät ole: esimerkiksi teatterit pistävät ovensa säppiin, kun taas ravintoloissa kokoontuminen voi jatkua ja vielä ilman maskeja.

Rajoitusten uskotaan tehoavan niin, että joulun jälkeen elämä voisi jo jatkua vapaammin. Johtajaylilääkäri Mikko Pietilä totesi tiistain tiedotustilaisuudessa osuvasti, että paluuta normaaliin toivotaan, mutta se ei käy itsestään. Näin on: rajoitukset ovat asiassa toinen puoli mutta toiselta puolelta kaivataan edelleen myös kansalaisten vastuuta eli toimimista huolella ohjeiden mukaan.

Joulusta tulee joka tapauksessa erilainen kuin aiemmin. Ehkä positiivisesti voisi ajatella jo aikaa joulun jälkeen. Monelle loppiaisesta alkavat ns. härkäviikot ovat voineet olla raskasta aikaa, kun juhlien ja lomien jälkeen palataan arkeen. Ehkä sekin näyttää ihan toisenlaiselta ja valoisalta, jos yhteiskunta taas on auki.

Jaa artikkeli: