Skip to main content

No mutta hei vaan itsenäinen Suomi!

Me olemme joukko nuoria. Suomalaisia nuoria, Suomen Salon Perniöstä, Suomen Salon Perniön Nuorisotalo Narikasta. Olemme iältämme 11–17- vuotiaita ihan tavallisia tyttöjä ja poikia. Näin itsenäisyyspäivän kunniaksi halusimme kirjoittaa sinulle kirjeen ja kertoa mitä me sinusta ajattelemme. Haluamme tässä kirjeessä kertoa myös sen kuinka tärkeä sinä meille olet. Kolme hassua tätiä täällä Nuorisotalo Narikassa kyseli meiltä, että mitä itsenäinen Suomi meille merkitsee. Kerrankin ne kysy jotain sellaista johon oli helppo vastata.

Sinä olet meidän isänmaamme, meidän ainoa isänmaamme ja sinua me rakastamme. Me olemme saaneet syntyä Suomen kansalaisina itsenäiseen Suomeen ja me olemme siitä onnellisia. Itsenäisyys, vapaus ja rauha. Ne on meille tosi isoja juttuja. Olemme onnellisia siitä, että saimme syntyä maahan jossa saamme olla vapaita ja puhua omaa kieltämme. Suomen kieltä. Kieltä, joka on meidän mielestämme maailman paras. Sen verran meidän täytyy myöntää, että nuoria kun olemme, niin totta kai olemme muokanneet erinäisiä slangisanoja Suomen kielestä. Ja sitten, onhan meillä myös oma murteemme, jota me täällä Perniössä puhutaan. Esimerkiksi jos muualla Suomessa sanotaan, että mitä varten sinä siihen istuit, niin me täällä Perniössä sanotaan, et kui varte sä siihe istusisit? Mut hei, se on meille ihan normaalii. Ethän pahastu?

Vaikka me ollaan nuoria, me tiedetään, että on pitänyt vuodattaa paljon verta ja vielä enemmän kyyneleitä sen eteen, että me saadaan juhlia itsenäisen Suomen syntymäpäivää. Me ei voida edes kuvitella, miten kamalaa oli niillä, jotka taisteli meille itsenäisen ja vapaan maan. Eikä me oikein tiedetä, millaista se oli. Mutta se me tiedetään, että tosi moni luopui siitä kaikkein kalleimmastaan, omasta elämästään. Me tiedetään, että jotkut meidänkin sukulaisista antoi oman elämänsä pois. Meidän isovanhemmat, meidän sedät, enot ja täditkin. Ja sen ne teki, että meillä olisi se ihan oma isänmaa jossa on oma vapaus, oma kulttuuri ja mahdollisuus tehdä vaikka millaisia asioita.  Vaikka me ollaan tosi nuoria, niin kyllä me hei osataan arvostaa sitä. Paljon. Ja osataan me olla siitä kiitollisiakin.   

Niin että arvoisa itsenäinen Suomi. Me nuorisotalon Narikan nuoret haluamme onnitella sinua syntymäpäiväsi johdosta. Erityisesti sinun syntymäpäivänäsi me heilutamme sinivalkoista lippuamme ylpeinä ja onnellisina. Ja juuri sinun syntymäpäivänäsi me laulamme Maamme-laulun iloisesti hymyillen. Ja hei, vaiks sä ootkin jo tosi vanha, niin oot säilyny yllättävän hyvin. Oot sellanen Suomi-neito, jonka muodot on just oikean kokoiset ja just oikeissa paikoissa. Aika hienoo. Onnea vielä ihana itsenäinen isänmaamme. Me tykätään susta!
Terveisin: Suomen Salon Perniön Nuorisotalo Narikan nuoret

PS: Minä olen yksi niistä hassuista Narikan tädeistä. En valitettavasti päässyt tähän juhlaan onnittelemaan sinua, mutta haluan kuitenkin sanoa seuraavaa: Niin kuin näet, niin tällaisia mahtavia nuoria täällä meidän maassamme kasvaa. Nuoria, jotka tietävät millaista on elää itsenäisessä Suomessa. Nuoria, jotka osaavat arvostaa sitä. Ja se on hieno juttu. Minulle itsenäinen Suomi merkitsee ihan niitä samoja asioita kuin nuorillekin. Onnea sinulle sinivalkoinen Suomi, ei ole parempaa isänmaata kuin sinä olet. Niin ja hei, sitten vielä! Jos mietit mistä löytyy Suomen paras nuorisotalo ja Suomen parhaat nuoret, niin minäpä tiedän vastauksen. No, nehän on tietysti Suomen Salon Perniössä.

Jaa artikkeli: